in

Plan savezna država

Plan savezna država

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas će stići u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mediji otkrili „pakleni plan“.

Dva saveznika trebalo bi da razgovaraju o nizu tema kojima dominira rat u Ukrajini, ali i o napretku u stvaranju savezne države Rusije i Belorusije. Tako je naveo Kremlj u saopštenju.

Međutim, prema internom dokumentu koji su ranije videli pojedini mediji, Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad susednom Belorusijom najkasnije do 2030. godine, pod izgovorom spajanja dve zemlje, preneo je N1 Zagreb.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Drugog dana posete ruskoj prestonici, Lukašenko i Putin će razgovarati o „aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima“, navodi se u saopštenju, a među bilateralnim pitanjima je i postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja na belorusku teritoriju direktno na granici sa Poljskom, što je Putin najavio tokom vikenda.

Ruski predsednik je rekao da će Moskva u budućnosti rasporediti taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji, čvrstom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom.

Međunarodna pitanja će verovatno uključiti rat u Ukrajini i reakciju na pristupanje Finske NATO-u, koje je formalno završeno u utorak.

(N1Zagreb)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /