in

Policija u pripravnosti zbog protesta poljoprivrednika

Iz policije poručili da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde a ministar unutrašnjih poslova je naložio službama da spreče blokadu aerodroma i ulazak poljoprivrednika u glavni grad

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen razgovarao je sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na pretnje nezadovoljnih poljoprivrednika da će blokirati Pariz.

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i da bi sprečili svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad, prela je televizija BFM.

Iz policije poručuju da će delovati umereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

Nakon što su predstavnici farmera širom zemlje najavili da će nastaviti proteste reagovao je i francuski premijer Gabrijel Atal, i istakao da će vlada razmotriti sve mere koje može da preduzme kako bi onemogućila nelojalnu konkurenciju za francuske farmere zbog uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda, preneo je Rojters

Poljoprivrednici iz dva sindikata su za sutra od 14 sati najavili blokadu „na neodređeno vreme“.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je da će nastaviti proteste, a i drugi sindikati su zapretili blokadama puteva oko Pariza.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, što traže i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su prošle sedmice blokirali puteve u delovima Francuske zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, a posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /