in

Poljaci u strahu od novih raketa, grade skloništa

Poljaci u strahu od novih raketa, grade skloništa

U Poljskoj će biti povećan broj skloništa za bombe, rekao je ministar unutrašnjih poslova i uprave Republike Mariuš Kaminski na radio stanici RMF FM.

Kaminski je podsetio da se u Poljskoj trenutno sprovodi popis skloništa koje je odredilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Reč je o nekoliko desetina hiljada tačaka kojima raspolažu lokalne samouprave. Sredinom decembra ćemo završiti ovaj popis. Sprovode ga zaposleni u Državnoj vatrogasnoj straži. Stižu svuda, nije im cilj samo da se ispita šta je ostalo od onoga što je nekada bilo proglašeno za sklonište, fizička provera skloništa i preporuke šta dalje sa ovim predmetom, ali i traženje novih mesta“, rekao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Moramo da povećamo broj mesta koja će našim građanima obezbediti verovatno neophodno sklonište“, dodao je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao i da poljske vlasti rade „na specijalnoj aplikaciji koja bi pokazala, ako se takva potreba pojavi… gde je najbliže sklonište“.

„Broj takvih skloništa je 62 hiljade, kojima sada raspolažemo. Biće povećan“ rekao je Kaminski.

S tim u vezi, on je rekao da Poljska trenutno radi na zakonu o zaštiti stanovništva, koji omogućava izgradnju skloništa. „Ovo je veoma veliki zakon, reguliše mnoge aspekte antikriznog upravljanja, uključujući i ovaj element. On je u završnoj fazi međuresorne koordinacije. Uskoro će biti predstavljen na sednici Vlade. Želimo da se pošalje u parlament ove godine i razmatra se hitno“, rekao je ministar.

„Jedan od elemenata antikriznog upravljanja, naravno, u ovako teškoj spoljnoj situaciji, vojno oko naših granica, jeste pitanje skloništa. Tragični primer Przevoduva pokazuje da naši građani odjednom mogu da se suoče sa takvom očiglednošću“ zaključio je on.

Raketa je pala na teritoriju Poljske 15. novembra uveče kod sela Przevoduv u blizini granice sa Ukrajinom . Dvoje ljudi je umrlo. Najpre je Varšava izjavila da su ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO- a . Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je u sredu ocenio da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Prema ruskom ministarstvu odbrane u utorak, tog dana nisu izvršeni udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Ministarstvo je napomenulo da su sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ projektila namerna provokacija u cilju eskalacije. Rusko ministarstvo odbrane je u sredu navelo da fotografije sa mesta incidenta objavljene u Poljskoj jasno pokazuju da su fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300 pali tamo, prenela je RIA.

(novosti.rs)Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /