in

Poljska dozvolila upotrebu oružja isporučenog Ukrajini za udare na Rusku Federaciju


Nema ograničenja za poljsko oružje koje isporučujemo Ukrajini, rekao je zamenik ministra odbrane te zemlje Cezari Tomčik

Poljska je dozvolila Ukrajini da koristi oružje, koje joj je isporučila, za napad na ciljeve u Ruskoj Federaciji i van zone sukoba, izjavio je zamenik ministra odbrane te zemlje Cezari Tomčik.

„Nema takvih ograničenja za poljsko oružje koje isporučujemo Ukrajini“, rekao je Tomčik za radio „Zet“.
Prema njegovim rečima, Varšava priprema 45. paket vojne pomoći Ukrajini.

Tomčik je procenio njen ukupan obim poslednjih godina na 15-20 milijardi zlota (3,75-5 milijardi dolara).

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron najavio da je potrebno dozvoliti napade na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Zauzvrat, Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju želju ukrajinskih vlasti da upotrebe oružje koje isporučuje Zapad za napad na Rusiju.

Naime, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

„Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu“, rekao je on u intervjuu za „Ekonomist“.

List navodi da je Stoltenbergova jasna meta, bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /