in

Poljska ključa – Saglasni samo da im treba veća vojska i više oružja

Predsednik Poljske Andžej Duda i premijer Donald Tusk saglasili su se u Varšavi samo o prekoj potrebi da se dodatno ojača istočno krilo Severoatlantskog saveza.

Sa druge strane su emotivne tenzije na političkoj sceni i u društvu, kako i da li vratiti valjanu pravnu državu i postaviti na noge urušene demokratske institucije, završile uzajamnim optužbama da onaj drugi krši zakone i gazi Ustav.

„Na forumu u Davosu podsticaću da se ojača istočno krilo NATO. O tome ću razgovarati sa našim saveznicima. Smatram da je to moj najveći zadatak. Bezbednost Poljske. Shvatio sam da je i premijer saglasan da je tu samo jedan put“, kazao je predsednik Duda posle susreta sa premijerom.

U obraćanju medijima posle sastanka, sve dosadašnje poteze nove poljske vlade široke koalicije proevropskih demokratskih stranaka, predvođenih nekadašnjim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, u poljskim javnim medijima i tužilaštvu, kao i hapšenja dvojice bivših ministara prethodnih vlada stranke Pravo i pravda, kojima se pravnosnažnom presudom suda ugasio i poslanički mandat, predsednik Duda je nazvao terorisanjem pravne države i gaženjem Ustava.

Od premijera i nove većine u poljskom parlamentu Duda je danas ponovo zatražio da izmene u institucijama sprovode isključivo preko usvajanja novih ili izmena zakona, a ne tražeći rupe u njima ili direktivama.

Međutim, sam je više puta ranije od imenovanja Tuskove vlade u decembru ponavljao da veto čeka svaki zakon koji bi oduzeo prethodnoj vlasti, konzervativcima Jaroslava Kačinjskog njena dostignuća – kontrolu nad nekim sudovima i potpunu kontrolu nad tužilaštvom i javnim medijima.

„Početak vladanja posle Prava i pravde nije mogao ni da izgleda drugačije, zbog otpora da im se ugroze privilegije i interesi. Dogovorili smo se da ako neko misli da potezi ministra pravde i glavnog tužioca Adama Bodnara nisu u redu, ima mogućnost da ih osporava legalnim putem. Nije to tako da smo mi pobedili pa da sam onda ja u pravu. Donosićemo odluke. Ko god misli da nisu u redu ima mogućnost revizije. Mi ćemo poštovati odluke sudova, jer to je pravna država“, kazao je na odvojenoj konferenciji za novinare premijer Tusk.

Novi poljski premijer, lider Građanske koalicije, rekao je da je šefu države jasno stavio do znanja da će njegova vlada vratiti u Poljsku pravnu državu, svidelo se to nekom ili ne svidelo.

Podsetio je šefa države takođe da sadašnji pravni haos, u kome čak i u Vrhovnom sudu jedno odeljenje o istoj stvari tvrdi jedno, drugo drugo, proizlazi iz kontroverznih reformi kojima je tokom osam godina na vlasti Pravo i pravda stavila pod svoju kontrolu institucije, a da je lični udeo predsednika Dude u tom kršenju Ustava velik.

Lider sada opozicionih konzervativaca Jaroslav Kačinjski, međutim, optužuje predsednika Dudu da je suviše mlak u otporu izmenama, a u izjavama poslednjih dana naglasio je da je cilj njegove stranke da ponovo dođe na vlast, a tada da zabetonira svoje izmene i kontrolu nad institucijama i kada je u opoziciji, tako da više niko ne može da ih promeni.

„Da oni (sadašnja vlada) više nikada ne mogu da dođu na vlast. Jer oni nisu poljska već strana vlada“, kazao je krajem sedmice Kačinjski, koji neprestano optužuje Tuska da je nemački agent koji po direktivi Evropske unije treba da oduzme suverenitet i nezavisnost Poljskoj.

„Ne postoji polje za pregovore da ćemo malo da poštujemo zakone, malo nećemo. Predsednik Duda drugačije shvata pravnu državu. Odluka je na sudovima, a ne da presudi ovako ili onakvo mišljenje političara. Pokušao sam da ubedim predsednika da političari ne stoje iznad zakona. Na raspolaganju sam predsedniku da se ne eskaliraju sadašnje tenzije“, kazao je premijer Tusk.

(Beta)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /