in

„Postali su teroristička organizacija, tako da je nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine“

„Postali su teroristička organizacija, tako da je nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine“

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa članovima Saveta bezbednosti i rekao da kijevski režim već duže vreme koristi terorističke metode.

„Izvršena su tri teroristička napada na teritorijuRusije. Bilo je i pokušaja dizanja Turskog toka u vazduh“, rekao je Putin, nakon te sednice, obraćajući se novinarima. Dodao je da će, u slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije, odgovor biti žestok i u skladu sa nivoom pretnje.

„U to niko ne treba ni najmanje da sumnja“, upozorio je Putin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe je rekao i da je jutrošnji napad izveden visoko preciznim oružjem velikog dometa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja i to po ukrajinskim energetskim objektima, objektima vojne uprave i veze.

Prema Putinovim rečima, kijevski režim se odavno služi terorističkim metodama.

„To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji“, rekao je on.

Kako je rekao, specijalne službe Ukrajine izvele su već tri teroristička napada na Kursku nuklearku, više puta dižući u vazduh visokonaponske dalekovode. On je naveo da su tako oštećena tri dalekovoda, ali da su preduzete mere da se šteta u najkraćem roku sanira.

„Nije dopušteno da dođe ni do kakvih drugih posledica. Ali, izveden je i niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje“, rekao je ruski lider.

On je optužio Kijev i za akte nuklearnog terorizma, navodeći kao primer artiljerijske udare na Zaporošku nuklearku. U tom kontekstu, naveo i da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh deo gasovoda „Turski tok“. „Brojni teroristički napadi i pokušaji napada sprovedeni su protiv energetskih i gasnih postrojenja u našoj zemlji, uključujući i napad na jedan od delova Turskog toga. Imamo dokaze za ovo, kao i svedočanstva izvršioca“, naveo je Putin.

Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine, istakao je ruski predsednik.

Putin je, takođe, informisao članove Saveta bezbednosti Rusije o istrazi u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. To je teroristički napad s ciljem da se uništi civilna infrastruktura, rekao je on.

Šef ruske države je još rekao da Rusiji ne dozvoljavaju učešće u istragama u vezi sa eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

„Kao što je poznato, predstavnicima Rusije ne dozvoljavaju istragu uzroka eksplozija i uništenja međunarodnih gasnih transportnih sistema koji idu po dnu Baltičkog mora. Ali, svima nama je dobro poznato ko na kraju ima najviše koristi od tog zločina“, zaključio je Putin.

Podsetimo, rano jutros krenuli su veliki raketni napadi na više ukrajinskih gradova, kao i na prestonicu Kijev. Prema svim izveštajima ima mrtvih i ranjenih. Takođe, u svim napadnutim gradovima proglašena je uzbuna od vazdušne opasnosti.

(b92.net, sputnik)