in

Potvrđeno: Počeli pregovori između Hamasa i Izraela

Potvrđeno: Počeli pregovori između Hamasa i Izraela

Ministarstvo spoljnih poslova Katara potvrdilo je da učestvuje u pregovorima o posredovanju između Hamasa i izraelskih zvaničnika.

Pored ostalog, pregovara se i o mogućoj razmeni zatvorenika.

„Naši prioriteti su da prekinemo krvoproliće, oslobodimo zatvorenike i osiguramo da se sukob obuzda bez regionalnog prelivanja“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Madžed Al-Ansari za Rojters, bez iznošenja drugih detalja.

Kako je rekao neimenovani izvor, pregovori koji su u toku, koje Katar vodi u koordinaciji sa SAD od subote uveče „kreću se pozitivno“. Prema njegovim rečima, Katar je trenutno u stalnom kontaktu sa svim stranama.

Katarski posrednici uputili su hitne pozive da pokušaju da pregovaraju o oslobađanju izraelskih žena i dece koje je zarobio Hamas i zadržao u Gazi u zamenu za oslobađanje 36 palestinskih žena i dece.

Tačan broj izraelskih žena i dece talaca koje Hamas nudi za potencijalnu razmenu 36 palestinskih žena i dece, nije jasan, rekao je izvor.

Neimenovani izraelski zvaničnik demantovao je ranije danas da se vode pregovori o razmeni zarobljenika između Izraela i militantne palestinske grupe Hamasa, rekavši da “nema pregovora o oslobađanju talaca“.

Pozivajući se na izvor blizak Hamasu, kineska agencija Sinhua prethodno je prenela da su u toku pregovori uz posredovanje Katara o razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa

„Uz podršku SAD, Katar nastoji da postigne hitan sporazum koji bi doveo do oslobađanja izraelskih žena koje je zarobio Hamas u zamenu za palestinske zatvorenice u izraelskim zatvorima“, rekao je izvor.

Veruje se da je više od 130 ljudi oteto iz Izraela i odvedeno u Gazu za vreme napada koji su počeli u subotu, a među zarobljenicima su žene, deca i starci.

Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 36 palestinskih žena čije oslobađanje traži Hamas, prenosi Sinhua. Portparol Hamasa Abdel-Latif al-Kanua rekao je ranije da Hamas želi da “oslobodi sve palestinske zatvorenike“ iz Izraela i okonča izraelske „provokacije“ na Zapadnoj obali i Jerusalimu, posebno u džamiji Al-Aksa.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /