in

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je pomoć Izraelu, ali ne i Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu republikanci, odobrio je poseban zakon o dodeli pomoći Izraelu od približno 14,3 milijarde dolara, u kojem se Ukrajina ne pominje, pokazuju rezultati glasanja.

Za projekat je glasalo 226 članova Predstavničkog doma, dok je protiv glasalo 196.

Inicijativa je dobila podršku u Donjem domu Kongresa, gde republikanci imaju većinu, usred oštrih izjava lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera.

Šumer je samo nekoliko sati ranije izjavio da njegova partija, koja kontroliše Senat, neće razmatrati zakon, jer u njemu nema stavke o pomoći Ukrajini, i da će umesto toga predstaviti sopstvenu dvopartijsku inicijativu.

Bela kuća je prošle nedelje poslala sopstveni zahtev Kongresu za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je počela 1. oktobra.

Uključuje sredstva za Izrael i Ukrajinu, kao i ulaganja u indo-pacifičku regiju, humanitarnu pomoć i mere bezbednosti granica. Ukupno, administracija predsednika Džoa Bajdena očekuje da će dobiti oko 106 milijardi dolara za ove potrebe.

Ali novi predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je ranije jasno stavio do znanja da bi zahtevi za pomoć Ukrajini i Izraelu trebalo da se razmatraju odvojeno.

U tom kontekstu, nekoliko istaknutih republikanaca u oba doma Kongresa nedavno je više puta govorilo protiv nastavka finansiranja Kijeva.

Bela kuća se oštro protivi republikanskom predlogu zakona u sadašnjem obliku.

Kako je juče saopštila kancelarija za budžet Bajdenove administracije, usvajanje takve inicijative bi poslalo „strašan signal Rusiji i ostatku sveta” o rešenosti Vašingtona i označilo bi „neuspeh u podršci Ukrajini”.

Ako takav predlog zakona bude usvojen u Kongresu, Bela kuća je zapretila da će na njega staviti veto.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /