in

Prelomni momenat, Bajden večeras odobrava napade na Bliskom istoku?

Pentagon će predsedniku ponuditi više opcija za odgovor, ali bi posledice mogle da budu katastrofalne

Američki predsednik Džozef Bajden odobriće vojnu akciju na Bliskom istoku, prenosi „Skaj njuz“ i upozorava da je ta odluka biti jedna od najproblematičnijih u njegovom mandatu budući da je na kocki kredibilitet SAD i stabilnost regiona.

Nakon smrtonosnog napada na vojnu bazu u Jordanu, predsednik Bajden je odlučio da se uključi u sukob na Bliskom istoku. Kako navodi „Skaj njuz“, Bajdenu će danas njegovi vojni saveznici ponuditi niz opcija za odgovor – od simboličnih do vrlo teških.

Amerika bi, tako, mogla da napadne grupu odgovornu za napad, ali će to mnogi kod kuće videti kao „mlak odgovor“ koji ne pogađa sam srž problema: navodne pokrovitelje grupe u Iranu.

Takođe na Pentagonovoj listi opcija, je i akcija protiv Korpusa iranske revolucionarne garde u regionu van Irana ili napad na sam Iran.
Bajden, navodi britanski medij, neće samo odmeravati geopolitičke faktore, već i unutrašnje političke faktore. Još jedan skupi rat mogao bi dodatno da mu ugrozi šanse za reizbor.

Ako odgovori „preslabo“, njegovi protivnici će to iskoristiti protiv njega. Ako reakcija SAD bude preterana, izazvaće akciju Irana i krug će se nastaviti. Drugim rečima, Bajden će se kajati šta god da uradi, zaključuje „Skaj njuz“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /