in

Preneo strogo poverljive državne tajne Londonu

Dok je radilo za britansku obaveštajnu službu, Huang im je preneo poverljive informacije, saopšteno je iz Pekinga

Kina je saopštila da su njene bezbednosne agencije otkrile da je britanska tajna obaveštajna služba MI6 koristila stranca u Kini za prikupljanje tajni i informacija.

Ministarstvo državne bezbednosti Kine saopštilo je da je stranog državljanina po imenu Huang, koji je bio na čelu jedne prekomorske konsultantske organizacije, regrutovao MI6 2015. u svrhu „sprovođenja aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka u Kini“.

Dok je radio za britansku obaveštajnu službu, Huang im je preneo „devet skupova poverljivih informacija klasifikovanih kao strogo poverljive državne tajne i pet skupova poverljivih državnih tajni“.

Kako prenosi Rojters, MI6 je naložio Huangu da uđe u Kinu nekoliko puta i koristi svoj javni identitet kao paravan za prikupljanje obaveštajnih podataka.

MI6 je takođe sproveo profesionalnu obaveštajnu obuku za Huanga u Britaniji i drugim mestima i obezbedio specijalnu opremu za špijunažu za unakrsno povezivanje obaveštajnih službi, saopštila je kineska vlada.

„Nakon pažljive istrage, organi državne bezbednosti su odmah otkrili dokaze o Huangovoj umešanosti u špijunske aktivnosti i protiv njega preduzeli krivične mere“, saopštile su vlasti.

U međuvremenu, britanska vlada je saopštila da kineski špijuni targetiraju njene zvaničnike na osetljivim pozicijama u politici, odbrani i biznisu u sklopu sve sofisticiranije špijunske operacije kako bi dobili pristup tajnama.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /