in

“Pridruživanje Švedske i Finske NATO-u nije bila dobra ideja

“Pridruživanje Švedske i Finske NATO-u nije bila dobra ideja

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beču Hajnc Gertner smatra da pridruživanje Švedske i Finske NATO-u nije bila dobra ideja.

Prema njegovim rečima, Finska sada menja svoj položaj neutralne zemlje i tampon zone u NATO zemlju.

S druge strane, kako dodaje, Srbija i Moldavija imaju samoproglašenu neutralnost zasnovanu na odlukama na državnom nivou i ta neutralnost se lakše i brže može promeniti.

Gertner je jedan od autora nuklearnog sporazuma koji je potpisan između Evropske unije, Velike Britanije, Rusije, Kine, Amerike i Irana, za koji je sam rekao da je jedan od najboljih sporazuma o kontroli naoružanja.

Gertner je i predsedavajući Savetodavnog odbora Međunarodnog instituta za mir, a tokom proteklih decenija bio je na čelu timova za izradu strateških dokumenat Ministarstva odbrane Austrije. Danas, kada se u svetu vode brojni ratovi, i raste pretnja od izbijanja nuklearnog rata, Gertner u razgovoru za RTS kaže da u Evropi nije ostalo mnogo vojno neutralnih zemalja.

„Sada ih više i nema toliko mnogo, jer je Finska sada članica NATO-a, a Švedska samo što to nije postala. To znači da je vodeća evropska neutralna zemlja sada Austrija, a tu su takođe i Irska, Malta i Kipar. Međutim, iako je to tako, manji kvantitet ne znači i manji kvalitet. Zemlje Evropske unije koje su zadržale neutralnost sada imaju dodatne obaveze. Te obaveze su ranije bile raspodeljene između zemalja koje su bile, a više nisu neutralne, što znači da je sada veći teret na onima koje su ostale neutralne“, navodi Gertner.

Srbiju, kaže, nije pomenuo jer nije članica EU, dok je govoreći o Švedskoj I Finskoj rekao da je kod njih neutralnost asnovana na istorijskim iskustvima i tradiciji i zato su ove zemlje lako mogle da je se odreknu i postanu članice NATO-a.

“Srbija i, na primer, Moldavija, takođe imaju samoproglašenu neutralnost zasnovanu na odlukama na državnom nivou, odlukama skupštine, pa čak donekle i na ustavu i ta neutralnost se lakše i brže može promeniti. Bolje je ako je neutralnost snažnija, jer se ona ne može tako tek tako promeniti, ali i zato što će to biti lakše prepoznato u međunarodnoj zajednici”, naveo je on.

Premanjkegovim rečima, Srbija može da ostane neutralna, a smatra I da takve zemnlje ne bi trebalo da se priključuju vojnim savezima, niti da za stalno stacioniraju strane trupe na svojoj teritoriji i ne treba da učestvuju u ratovima van svojih granica.

“Naravno, treba da brane sebe i svoje granice onako kako je to dozvoljeno Poveljom Ujedinjenih nacija. Ta načela treba zadržati”, istakao je ovaj ugledni profesor.

Ali, naglašava i da neutralnost ne znači da uvek treba biti neutralan kad je reč o vrednostima. “Neutralne zemlje imaju pravo da dignu glas ako se negde dešava genocid, etničko čišćenje, rat, kršenje ljudskih prava, ali u isto vreme one moraju nešto i da ponude. Moraju da ponude predloge, politička rešenja, posredovanje ili mesto za održavanje sastanaka. Moraju da budu od koristi”, ističe.

Članstvo u Evropskoj uniji i neutralnost međusobno ne isključuju, ali zato članstvo u NATO-u isključuje neutralnost, jer su sve zemlje članice NATO-a obavezane članom 5. Ugovora o NATO paktu i tu ne postoje nikakvi izuzeci za neutralne zemlje.

“Mislim da pridruživanje Švedske i Finske NATO-u nije bila dobra ideja, jer sada Finska menja svoj položaj neutralne zemlje i tampon-zone ‒ u NATO zemlju. Mislim da su nekadašnji Sovjetski Savez i sada Rusija bili prilično zadovoljni time što su Finska i Švedska bile tampon-zone. Tu odluku su ove zemlje same donele, ali ne mislim da će se njihova bezbednosna situacija poboljšati zbog pristupanja NATO-u jer ih Rusija sada smatra članicama neprijateljskog saveza”, navodi on.

Podseća se i da Austrija nije članica NATO, a Gertner objašnjava da postoje samo dve opcije – neutralnost ili članstvo u NATO-u.

“Mediji i neki od pripadnika elitnih krugova ne govore istinu. Oni kažu: ‘Evropska unija’, a mnogi od njih, zapravo, misle: ‘NATO’. Austrija je zadovoljna članstvom u Evropskoj uniji. Ne postoji nijedan razlog zbog kog bismo morali da biramo između Evropske unije i neutralnosti. NATO je već nešto sasvim drugo”, istakao je professor.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RTS)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /