in

Propao napad na Rusiju – EU poručila Ukrajini: Nemamo više municije

Ukrajina je već dobila sve granate koje su bile u skladištima zemalja članica EU, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Evropska unija je iscrpila svoje rezerve naoružanja i nema čarobni štapić da prebaci još granata u Kijev, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj za ukrajinski TV kanal „Rada“.

„Treba vam više i mi moramo da damo više, ali ja nisam mađioničar. Nemam čarobni štapić. Kapaciteti odbrambene industrije Evropske unije su veoma slabi“, priznao je Borelj.
On je takođe napomenuo da je Ukrajina već dobila sve granate koje su bile uskladištene u skladištima zemalja članica EU.

Kako je istakao, EU trenutno, da bi popunila ukrajinska skladišta naoružanja, odlaže povećanje sopstvenih rezervi.

„Do kraja godine trebalo bi da bude isporučeno milion granata, koje su ranije obećane Ukrajini, a do marta će  stići oko 600.000 granata“, ukazao je.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov napisao pismo kolegama iz EU u kojem je naveo da je nestašica municije u Oružanim snagama Ukrajine kritična, a da ruske trupe svakodnevno koriste tri puta više municije.

Kako su mediji ranije preneli, EU će do početka marta moći da obezbedi ukrajinskim oružanim snagama ne više od 600.000 granata, a do kraja godine Kijev bi trebao da dobije obećanih milion granata.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /