in

Putin iznenadio: Blinken je naš čovek

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je za Rusku Federaciju bolje da predsednik SAD bude Bajden jer je „iskusniji i predvidljiviji“.

On je istakao da predizborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama uzima maha i poprima akutne oblike.

„Bajden. On je iskusnija osoba. On je predvidljiv. On je političar jake formacije“, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Evropljani bi želeli da SAD nastave da besplatno obavljaju funkcije koje su se razvile od formiranja NATO-a, dok je bivši predsednik SAD pokušao da natera evropske zemlje da povećaju izdatke za odbranu ili plate Sjedinjenim Američkim Državama za „atomski kišobran“ NATO – a.

„Postoji samo jedna stvar, NATO je instrument američke spoljne politike. Ali ako SAD veruju da im ovaj instrument nije potreban, to je njihov odluka“, rekao je Putin. Putin je, zamoljen da prokomentariše Bajdenovo zdravstveno stanje rekao da nema pravo da komentariše zdravstveno stanje američkog predsednika, pošto „nije lekar“.

Povodom izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je njegov pradeda pobegao iz Rusije 1904. godine, Putin je rekao da Blinken uzaludno daje takve javne izjave, jer bi to moglo da ga dovede do neuspeha.

„Ako pogledate šta je rekao današnji (američki) državni sekretar, mnogo toga postaje jasno. Na primer, sve ovo imamo u našim arhivama. Pradeda gospodina Blinkena je zapravo napustio Rusko carstvo, rođen je, negde u Poltavskoj guberniji, a zatim je živeo i otišao iz Kijeva. Postavlja se pitanje da li gospodin Blinken veruje da je ovo iskonska ruska teritorija?“ rekao je Putin misleći na Kijev i susedne teritorije.

On je dodao da Blinken u najmanju ruku, veruje da 1904. godine nije postojala Ukrajina. „Američki državni sekretar tvrdi da je njegov pra-pradeda otišao iz Kijeva u SAD, što znači da tamo nije bilo Ukrajine, jer tvrdi da je pobegao iz Rusije. Očigledno je gospodin Blinken naš čovek. Uzalud je davati takve javne izjave. To može da dovede do neuspeha“, istakao je ruski lider.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /