in

Raspoređuju se dva američka nosača avona kod Izraela; Pentagon sprema trupe?

Raspoređuju se dva američka nosača avona kod Izraela; Pentagon sprema trupe?

Bela kuća razmatra upotrebu vojne sile ukoliko se Hezbolah pridruži ratu u Gazi i napadne Izrael sopstvenim ogromnim arsenalom raketa, prenose mediji.

Pozivajući se na tri američka i jednog izraelskog zvaničnika koji su upoznati sa situacijom, portal „Aksios“ navodi da SAD čine sve kako bi sprečile Hezbolah da uđe u rat, ali ne mogu da isključe tu opciju.

Vašington je već naredio da se dva američka nosača aviona približe Izraelu zarad potencijalne brze intervencije, a Pentagon priprema trupe za potencijalno raspoređivanje u zemlji.

Jedan od američkih zvaničnika tvrdi da je Iran prosledio administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena poruke od Irana i Hezbolaha u kojima se navodi da oni ne žele eskalaciju, ali da će možda biti primorani da intervenišu, ukoliko Izrael nastavi svoju vojnu operaciju u Gazi.

Citirajući dva američka zvaničnika, „portal Aksios“ navodi da je državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom svoje ture po Bliskom istoku rekao arapskim liderima da se Amerika „ne igra“ pojačavanjem svog protesta u regionu kao znak podrške Izraelu.

Američki zvaničnici navode da je predsednik SAD Džozef Bajden rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu da vojne operacije izraelske vojske na granici sa Libanom budu što suzdržanije moguće, upozorivši da bi pogrešna procena mogla dovesti do ozbiljne eskalacije sa Hezbolahom, preneo je Raša tudej Balkan.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /