in

Raste broj dezertera u ukrajinskoj vojsci

Porast dezertera i pad morala povezani su za odlaganjem pomoći iz SAD, ocenio je ukrajinski oficir

U Oružanim snagama Ukrajine zabeležen je porast slučajeva dezerterstva, koji se dovodi u vezu sa odlaganjem vojne pomoći iz SAD, prenosi „Njujork tajms“, pozivajući se na svedočenje jednog ukrajinskog oficira.

„Broj dezertera je mali, ali nastavlja da raste“, izjavio je za američki list ukrajinski kapetan Oleg Vojtsekovski i istakao da se u vojsci razvio „fatalizam“ zbog neizvesnosti budućih isporuka naoružanja iz zapadnih zemalja, prvenstveno SAD.

Kako navodi „Njujork tajms“, Kijev je od Vašingtona dobio polovinu ukupne strane pomoći, koja iznosi bar 47 milijarde dolara, a isti list je pre nekoliko dana objavio vest da se ukrajinske snage suočavaju sa nedostatkom ljudstva i padom morala.

Podsećanja radi, predlog zakona o budžetu koji je, između ostalog, trebalo da pokrije troškove zaštite južne granice SAD, kao i pakete pomoći Ukrajini i Izraelu, nije prošao prvo proceduralno glasanje 7. februara u američkom Senatu.

Predlog novog zakona predviđao je dodatna budžetska izdvajanja u visini od 118 milijardi dolara, od čega je 60 bilo namenjeno Ukrajini, 14,1 Izraelu, a samo 20 milijardi dolara za obezbeđivanje granice sa Meksikom.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /