in

REČI KOJE SU ZABRINULE ZAPAD

REČI KOJE SU ZABRINULE ZAPAD

Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze po uzoru na alijanse iz vremena Hladnog rata, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

– A naša saradnja sa vama je konstruktivna i predstavlja ozbiljan faktor stabilizacije međunarodne situacije – naglasio je Putin na sastanku sa zamenikom predsednika Centralne vojne komisije Kine Džangom Jusemom.

On je naveo da kontakti Moskve i Pekinga u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi dostižu novi nivo.

– Naravno, naša saradnja i naši kontakti u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi postaju sve važniji. Što se tiče vojno-tehničke, ovde je, naravno, na prvom mestu naš rad u oblasti visoke tehnologije, znači svemir, uključujući i visokoorbitalne grupe, među kojima su i savremene i perspektivne vrste naoružanja, koje će sigurno osigurati…bezbednost i Rusije i Narodne Republike Kine – istakao je Putin.

On je kazao da se primećuju pokušaji NATO-a da proširi zonu svog uticaja, a Rusija na to reaguje mirno i odmereno.

– Vidimo pokušaje nekih zemalja da prošire svoju zonu uticaja. Istovremeno, Severnoatlantska alijansa, koliko god čudno zvučalo, kršeći, po mom mišljenju, sopstvene doktrinarne dokumente, pokušava da pređe granice, geografske granice svojih aktivnosti – naglasio je Putin.

On je napomenuo da SAD sve više „uvlače sve zemlje Alijanse u stvaranje napete situacije u Azijsko-pacifičkom regionu“ i pokušavaju da „tamo stvore nove vojno-političke saveze“, rukovodeći se pre svega sopstvenim sebičnim interesima.

– Mi sve to vidimo i zajedno sa našim prijateljima, pre svega sa Kinom, reagujemo na to mirno, uravnoteženo i jačamo svoju odbrambenu sposobnost – zaključio je predsednik Rusije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /