in

Republici Srpskoj potvrđen “B” dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima

U izveštaju međunarodne rejting agencije „Standard i Purs“ najbolju ocenu dobilo je stanje duga u srednjoročnom periodu

Međunarodna rejting agencija „Standard i Purs“ saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen „B“ dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima, a najbolju ocenu dobilo je stanje duga u srednjoročnom periodu, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Kreditna agencija je ovo saopštila nakon urađene analize ekonomske situacije u Republici Srpskoj.

„Kreditna agencija navodi u izveštaju da su ‘turbulentno političko okruženje i sankcije koje su SAD uvele pojedinim zvaničnicima i institucijama dovele do slabijeg interesa investitora za ulaganje’, te da političke tenzije komplikuju institucionalni okvir, ograničavaju ekonomski rast i predstavljaju prepreku za fiskalnu održivost“, navodi se u saopštenju.

Međutim, zaključuje se da Republika Srpska „slabosti institucionalnog okvira“ kompenzuje upravljanjem sopstvenim fiskalnim politikama, zbog čega je u narednom periodu procenjeno da će doći do smanjenja duga koji je daleko ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Takođe, ističe se da će od 2024-2026. godine doći do rasta BDP-a do tri odsto, a u isto vreme se prognozira pad inflacije, ali i pad deficita koji će biti ispod tri odsto“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo finansija ističe da je u ovom trenutku takav izveštaj još jedna potvrda da je Republika Srpska na dobrom putu ekonomskog rasta i razvoja, da je posvećena smanjenju deficita, uz istovremeni nastavak započetih investicionih procesa, pre svega u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, kao i u projektima od značaja za celokupnu društvenu zajednicu.

„Ovom prilikom odbacujemo zlonamerne tvrdnje koje su ovih dana izneli pojedini mediji nazivajući poslednju emisiju obveznica Republike Srpske ‘novim zaduživanjem’, jer to nije ništa novo i neplanirano, nego planirana realizacija usvojenog budžeta za 2024. godinu. Osim toga, emisija obveznica je u potpunosti i u skladu sa odredbama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama. Ovo, ali i sva druga dugoročna zaduženja su prihvaćena Odlukom o dugoročnom zaduživanju za 2024. godinu Narodne skupštine Republike Srpske“, podsećaju iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se ističe da je u januaru ove godine Republika Srpska više otplatila duga za 41 milion KM nego što se dugoročno zadužila.

Kako se naglašava, celokupan proces emisije duga Republike Srpske je veoma transparentan i obavlja se u skladu sa strateškim i planskim dokumentima koja su usvojila relevantna tela odnosno, Narodna skupština i Vlada Republike Srpske koji su javno dostupni.

Takođe, dodaje se, sva zaduženja se obavljaju posredstvom organizovanih i strogo regulisanih finansijskih tela, a u skladu sa najboljim međunarodnim pravilima i praksama.

„Mastrihtskim kriterijumima je kao opšteprihvaćeno pravilo definisano da dug prema BDP-u ne može biti viši od 60 odsto. Prema ovom kriterijumu, Republika Srpska je daleko ispod gornje granice duga, jer ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 odsto BDP-a, dok je javni dug 34,2 odsto BDP-a“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija ističe da javnim finansijama Republike Srpske upravlja odgovorno i efikasno.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /