in

Republikanci odbacili Džonsonovu ideju da pomogne Kijevu na račun ruske imovine


Ideja predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da se paket pomoći Ukrajini integriše sa predlogom zakona o REPO, koji bi američkom predsedniku Džou Bajdenu dao pravo da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu i koristi je za potrebe Kijeva, nije popularna među republikanskim kongresmenima.

„Ono što je Džonson do sada predložio za paket pomoći Ukrajini – REPO akt… i ukidanje Bajdenove mere o novim dozvolama za izvoz LNG – nije popularno među njegovim republikanskim kolegama“.

Publikacija Punchbowl News je ranije objavila da bi Džonson mogao da pokuša da ubedi skeptike u sopstvenoj Republikanskoj partiji da glasaju za finansiranje Ukrajine koristeći ideju konfiskacije ruske imovine.

Džonsonov plan bi uključivao predloge za konfiskaciju ruske suverene imovine (REPO akt), kao i ukidanje zabrane američkog predsednika Džoa Bajdena na izvozne dozvole za tečni prirodni gas.

Takođe se napominje da je verovatnoća usvajanja zakona koji će sadržati i pomoć Kijevu i oštre mere za zaštitu granica izuzetno mala.

Ukrajinsko pitanje je jedno od najhitnijih na dnevnom redu Kapitola. Nakon što je Senat usvojio zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za finansiranje nacionalne bezbednosti, uključujući više od 60 milijardi dolara vojne i finansijske podrške Kijevu, dokument je u zastoju u Predstavničkom domu zbog oklevanja predsednika Majka Džonsona da ga iznese na raspravu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine na Zapadu krađom.

Rusija će odgovoriti u slučaju konfiskacije zamrznute ruske imovine na Zapadu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da Ruska Federacija „takođe ima mogućnost da ne vrati ona sredstva koja su zapadne zemlje držale u Rusiji i koja su zamrznuta kao odgovor na zaplenu ruskih državnih rezervi, nema sumnje da ćemo delovati međusobno“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /