in

Rusi nešto smeraju: Stiže nuklearno naoružanje, voz prenosi opasnu opremu

Rusi nešto smeraju: Stiže nuklearno naoružanje, voz prenosi opasnu opremu

Snimak voza koji prevozi vojnu opremu, inače povezanu sa jedinicom ruskog ministarstva odbrane za nuklearno naoružanje, izazvala je strah od eskalacije sukoba.

Niz oklopnih transportera BPM-97 (APC) i brojni drugih vojnih vozila snimljeni su u središnjem delu Rusije, a snimak je objavljen na aplikaciji Telegram na kanalu „Ribar“.

Kako prenose strani mediji, pretpostavlja se da je reč o oklopnim transporterima sa nadograđeni kupolama, opremljene sistemima za pročišćavanje vazduha kako bi omogućilo vojnicima koji se nalaze u njima, da efikasno deluju u slučaju stalnih napada pešadije. Takva napredna vojna oprema navodno pripada 12. glavnoj upravi ruskog ministarstva odbrane.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Radi se o specijalnom sektoru koji je posvećen skladištenju, održavanju i snabdevanju oružjem za Strateške raketne snage, rusku vojnu jedinicu koja kontroliše nuklearne projektile i čini ključni deo nuklearnog programa ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vojni analitičar Konrad Musika tvrdi za „Dejli mejl“ da bi raspoređivanje takvih jedinica moglo da da znači eskalaciju sukoba od strane ruskog predsednika ili da predstavlja zapravo nuklearne vežbe velikih razmera.

Kadirov pozvao na upotrebu nuklearno naoružanja

Snimak se pojavio u trenutku kada je NATO upozorio članice da je ruska najsavremenija nuklearna podmornica Belgorod napustila bazu u Belom moru, dok je ključni Putinov saveznik Ramzan Kadirov javno pozvao predsednika da Rusija upotrebi „nuklearno oružje male snage“ kako bi preokrenula rat u Ukrajini.

Muzika smatra da transportovanje teške vojne opreme naravno ne mora nužno da znači da se Rusija sprema da rasporedi nuklearno oružje u Ukrajini. On ističe da bi to mogao da bude signal „Zapadu da Moskva eskalira sukob“, dodajući da je poznato da ruske strateške raketne snage (RVSN) prolaze opsežne vežbe obuke na jesen.

RVSN je grana ruskih oružanih snaga koja čini temelj njihova programa nuklearne odbrane i odvraćanja, koji je najveći i najnapredniji na svetu. Sastoji se od desetaka raketnih pukova koji zajedno kontrolišu hiljade nuklearnih oružja, interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) i odgovorni su za održavanje i zaštitu lansirnih centara.

„U situaciji smo u kojoj je nadmoć u resursima i konvencionalnom naoružanju na strani Zapada. Ali ruska se moć temelji na njenom nuklearnom arsenalu“, rekao je vojni i politički analitičar na Visokoj školi ekonomije u Moskvi Vasiljij Kašin.

Muzika je takođe pretpostavio da bi kretanje takve opreme moglo da znači pripreme za rusku vežbu nuklearnog odvraćanja „Grom“, koja je poslednji put sprovedena u oktobru 2019. godine. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je 2021. da će vežba biti ponovo organizovana ove godine, iako je nejasno hoće li sukob u Ukrajini promeniti planove.

Podmornica Belgorod krenula u Karsko more?

U upozorenju NATO-a tvrdi se da je moguće da je podmornica K-329 Belgorod, koja je ušla u aktivnu službu ruske mornarice tek u julu 2022. godine, možda krenula u Karsko more kako bi testirala podvodni nuklearni dron Posejdon. Smatra se da je Posejdon ima sposobnost da sa velike udaljenosti eksplozijom izazove nuklearni cunami, koji bi onda potopio i ozračio gradove na obali.

Karsko more nalazi se uz istočnu obalu Nove Zemlje – velikog ostrva pod ruskom kontrolom u arktičkom krugu koji se dugo koristio kao postrojenje za testiranje nuklearnog oružja. To je bilo mesto najveće zabeležene eksplozije u istoriji. Naime 1961. godine SSSR je za test detonirao tzv. Car bombu – nuklearnu napravu 10 puta snažniju od svih ubojnih sredstava korišćenih u Drugom svetskom ratu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(večernji list, b92.net)