in

Rusi razvalili “Patriot” – Poginuli Amerikanci?

Rusi razvalili “Patriot” – Poginuli Amerikanci?

Ruski državni mediji navode da postoji mogućnost da su američki vojnici poginuli kada su ruske snage pogodile američki sistem „Patritot“ u Ukrajini.

Mihail Šeremet, predstavnik ruske Dume na okupironaom Krimu, izjavio je za RIA Novosti da su pogođena dva američka sistema „Patriot“ u region Donjeck.

„Kada je uništen protivvazdušni sistem Patriot, verovatno je mouće da su poginuli i pripadnici vojske SAD“, rekao je on.

Zatim se na društvenim mrežama pojavila informacija da nije uništen ceo „Patriot“ sistem, vrdan 400 miliona dolara, već dva lansera tog sistema, od kojih svaki košta po 10 miliona dolara.

Mediji pod kontrolom Kremlja su ranije izvestili da su se na „Patriotu“ pojavili određeni tehnički problem, zbog čega su, kako se tvrdi, u Ukrajinu tajno poslati američki vojni stručnjaci, kako bi servisirai taj PVO sistem.

Međutim, ove tvrdnje za sada nisu nezavisnop otvrđene, naveo je Njuzvik, podsećajući da je zvanični Vašington bar javno saopštio da ni jedan pripadnik vojske SAD neće biti direktno poslat na ukrajinski front.

Kada je portparol Pentagona upitan o navodno ubijenim američkim vojnicima, on je samo kratko rekao: „Ja mogu samo da potvrdim da nema povređenih vojnika SAD jer mi nemamo pripadnike vojske SAD uključene u borbe.“

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak, za koji se čini da je sistem Iskander, koji ipaljuje rakete čiji cilj je bio američki „Patriot“.

Potom su ruski i ukrajinski mediji objavili vest, pozivajući se na Forbs, da su eksplodirala dva lansera sa „Patriota“, najverovatnije ubijajući svu posadu na celom sistemu.

Forb navodi da je ovo prvi put da su Rusi uspeli da pogode američki „Patriot“.

 

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /