in

Rusi ulaze u ključni grad u Donbasu

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi pozvao je kongresmene u Predstavničkom domu da odobre novi zakon koji podrazumeva vojnu pomoć u vrednosti od oko 60 milijardi dolara za Kijev

Ruske snage se spremaju da zauzmu Avdejevku nakon „posebno intenzivnih“ borbi, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Udaljenu svega deset kilometara severno od Donjecka, Avdejevku je od 2014. godine ukrajinska vojska koristila kao poligon za napade, često na civile. Ukrajinci su  u tom mestu izgradili duboke bunkere pa su ruski vojni komentatori grad poredili sa „tvrđavom“.

Borbe oko Avdejevke su „posebno intenzivne“, rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.

„Dobijamo izveštaje od Ukrajinaca da je situacija kritična, da Rusi nastavljaju da pritiskaju ukrajinske pozicije svakog dana“, rekao je on i dodao da postoji rizik da „Avdejevka padne pod rusku kontrolu“.
Nejasno je koliko je vojnika Kijev izgubio pokušavajući da zadrži Avdejevku.

Kirbi je najavljeni pad grada doveo u vezu sa nestašicom municije na ukrajinskoj strani, o čemu zapadni mediji pišu već mesecima. Portparol Bele kuće pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se Kijevu obezbedila vojna pomoć u vrednosti od 60 milijardi dolara, navodeći da bi to „Ukrajini obezbedilo artiljerijske granate koje su joj očajnički potrebne kako bi ometale ove ruske napade“.

Iako je američki Senat usvojio zakon ranije ove nedelje, on tek treba da bude odobren u Predstavničkom domu, gde je tanka republikanska većina zahteva da se u zakon uključe „realne odredbe o bezbednosti granica“, kako je rekao predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.

Čini se da Ukrajina namerava da zadrži kontrolu nad Avdejevkom po svaku cenu, a novoimenovani glavnokomandujući ukrajinske vojske, Aleksandar Sirski, odmah je po stupanju na funkciju razmestio 3. jurišnu brigadu – elitnu zapadnu naoružanu jedinicu sačinjenu od ostataka neonacističkog puka Azov – u Avdejevku, gde su zamenili istrošenu 110. mehanizovanu brigadu.

Iako ukrajinski zvaničnici nisu priznali poraz u Avdejevki, nemački reporter Julian Repke izjavio je u četvrtak da je „ukrajinska vojska u procesu povlačenja“, dok ruske snage „brzo napreduju unutar i oko grada“.

Prema Repkeu, ruska zastava se sada vijori na ulazu u grad, na istom mestu gde je Zelenski napravio selfi tokom posete javnosti u decembru.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /