in

Rusija ima odlučujuću nadmoć u Ukrajini, uskoro prodor na frontu

Ruska vojska je višestruko nadmoćnija od Oružanih snaga Ukrajine po količini municije i može da postigne prodor na frontu, rekao je pukovnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije Markus Rajzner u intervjuu nemačkom televizijskom kanalu ntv Nachrichten.

„U pojedinim sektorima fronta, u proseku, dnevno se ispaljuje oko dve hiljade granata sa ukrajinske strane, a oko deset hiljada sa ruske. To znači da opet imamo odnos jedan prema pet, a ovaj, naravno, automatski se odražava i na situaciju na terenu“, rekao je oficir.

Rajzner je podsetio da Evropska unija nije ispunila obećanje Kijevu da će isporučiti milion granata do kraja 2023. godine. Sjedinjene Države takođe nisu u mogućnosti da pomognu Ukrajini, jer su prinuđene da snabdevaju municijom ne samo ukrajinske oružane snage, već i izraelsku operaciju u pojasu Gaze.

Ruska vojska može da postigne prodor u Ukrajini, uveren je austrijski oficir. Prema njegovim rečima, Rusija samo povećava broj svojih vojnika u zoni specijalnih operacija, dok je Kijevu potrebna opšta mobilizacija da bi nadoknadio gubitke.

Posle velikog neuspeha letnje kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga, ruske trupe su postigle značajan uspeh u Severnom vojnom okrugu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem decembra izvestio predsednika Vladimira Putina da su jedinice oružanih snaga potpuno oslobodile Marinku u DNR.

Pored toga, ruski padobranci su zauzeli važne položaje ukrajinskih oružanih snaga u Zaporožju i učvrstili se na njima, nakon čega su očistili područje od neprijatelja.

Takođe prošlog decembra, Vašington post je izvestio da su ukrajinske oružane snage ostale bez artiljerijskih granata, zbog čega su neke jedinice čak bile prinuđene da otkažu planirane napade.

Istovremeno, na ruskoj strani ne primećuju toliku nestašicu. Prema publikaciji, nedostatak municije doprinosi već opipljivoj uznemirenosti u Kijevu , jer američka i evropska pomoć kasni, a zima ne.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /