in

Rusija ima vremena da se pripremi za isporuke F-16 Ukrajini

Rusija ima vremena da se pripremi za isporuke F-16 Ukrajini

Rusija ima vremena da se pripremi i nađe adekvatan odgovor ako se Ukrajini isporuče lovci F-16. Ovo je izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Sada kada smo čuli da postoje planovi za isporuku borbenih aviona F-16, imamo vremena da se pripremimo za to i pronađemo adekvatne odgovore ako se ovi lovci pojave na nebu iznad Ukrajine“, rekao je on na TV kanalu „ Rusija 24“.

Portparol Pentagona Patrik Rajder je 27. februara rekao da Sjedinjene Države očekuju da će ove godine poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu. Istovremeno, nije naveo konkretne datume za slanje boraca Ukrajini.

Istovremeno, 23. februara, predsednik Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i interakciju sa medijima Aleksej Puškov rekao je da će se rizici od direktnog sukoba između Rusije i NATO povećati nakon transfera lovaca F-16. u Ukrajinu.

Puškov je napomenuo da NATO očajnički traži faktor koji će promeniti tok neprijateljstava i ubeđuje sebe da takvo oružje postoji.

Ranije, 18. februara, časopis Foreign Policy pisao je da bi Ukrajina mogla da dobije lovce F-16 u junu. Istovremeno, ukrajinska vlada očekuje da će do 12. septembra ukrajinski piloti u Sjedinjenim Državama završiti učenje upravljanja ovim avionima.

Holandski premijer Mark Rute objavio je još u decembru 2023. da je njegova zemlja odlučila da prebaci prvih 18 borbenih aviona F-16 u Ukrajinu.

Zapad je pojačao podršku Ukrajini zbog ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa, čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine.

Odluka je doneta u kontekstu zaoštravanja situacije u regionu usled granatiranja od strane ukrajinske vojske. Međutim, u poslednje vreme u zapadnim zemljama sve su češće izjave o potrebi smanjenja podrške Kijevu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /