in

Rusija izdala poternicu za ukrajinskim nacistom: Kreće lov na Jaroslava Hunku

Rusija izdala poternicu za ukrajinskim nacistom: Kreće lov na Jaroslava Hunku

Istražni komitet Rusije je prošle nedelje optužio bivšeg esesovca za genocid nad civilima tokom Velikog otadžbinskog rata

Bivši esesovac Jaroslav Hunka, kome je aplaudirao kanadski parlament, stavljen je na poternicu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije.

Istražni komitet je prošle nedelje optužio bivšeg esesovca za genocid nad civilima tokom Velikog otadžbinskog rata.
Kako se navodi, istražitelji došli do dokumenata uz pomoć kojih su utvrdili lokacije i borbe 14. SS dobrovoljačke pešadijske divizije „Galicija“, koji je nastao u aprilu 1943. odlukom Hitlera, kada su regrutovani ukrajinski dobrovoljci.

„U toj nacističkoj jedinici služio je Jaroslav Hunka, rođen 1925. godine, rodom iz sela Uman Druge Poljske Republike. Od 23. do 28. februara 1944, Hunka i njegove kolege, izvršavajući zločinačka naređenja svojih komandanata, ubili su najmanje 500 sovjetskih građana u selu Guta Penjatskaja. Među ubijenima je bilo Jevreja i Poljaka. Ljudi su streljani, spaljeni u stambenim zgradama i u crkvama“, navodi se.

Krajem septembra, ukrajinski predsednik  Vladimir Zelenski posetio je kanadski parlament, u koji je, između ostalih, pozvan i 98-godišnji Hunka, koji je predstavljen kao „ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata, koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“.

Publika ga je dočekala ovacijama. Skandal je izbio kada je postalo jasno da se Hunka borio u sastavu Galicije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

 

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /