in

Rusija masovno diže u vazduh mostove u Ukrajini

Ruska avijacija i artiljerija uništavaju mostove u Ukrajini kako bi stvorili logističke probleme za Oružane snage Ukrajine, rekao je kijevski vojni ekspert Mihail Žirohov na Jutjub kanalu „Fabrika vesti“.

„U poslednje vreme Rusi veoma snažno gađaju mostove. Vazdušnim udarima, udarima sa zemlje, odnosno, uništavaju ih iz svih oružja“, rekao je analitičar.

Prema njegovom mišljenju, to će omogućiti Moskvi da kasnije stvori zonu bezbednosti kako bi sprečila raketne napade Oružanih snaga Ukrajine na rusku teritoriju.

Popodne 30. decembra ukrajinske trupe su napale Belgorod. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, koristili su rakete Alder sa kasetnim delom i češki MLRS Vampir.

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su većinu granata, ali je nekoliko jedinica municije i kasetnih jedinica pogodilo grad. Kako su naglasili u resoru, neprijateljske trupe su izvršile granatiranje u pokušaju da skrenu pažnju sa poraza na frontu i isprovociraju rusku vojsku na slične akcije.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je napad na Belgorod terorističkim napadom, napominjući da je to bio ciljani napad na civilno stanovništvo koji neće proći nekažnjeno.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ruska vojska je od 6. do 12. januara ove godine izvela 23 grupna udara koristeći visokoprecizno oružje dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja, uključujući hipersonične avio-raketne sisteme „Kinžal“ i bespilotne letelice.

Udari su grupisani na ukrajinska industrijska preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, gde se vrši proizvodnja, modernizacija, popravka i održavanje aviona, dronova , oklopnih vozila i drugog naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /