in

Rusija okupila 500 tenkova i 40.000 vojnika za zauzimanje ove oblasti

Rusija okupila 500 tenkova i 40.000 vojnika za zauzimanje ove oblasti

Rusija planira da zauzme grad Kupjansk u oblasti Harkov do marta 2024. kao poklon Putinu uoči ruskih predsedničkih izbora, raspoređujući 500 tenkova i više od 40.000 vojnika.

Kako se navodi, ruska vojska planira da povrati ogromnu teritoriju Harkovske oblasti, koju su Rusi nakratko zauzeli 2022. godine.

„Ruska Federacija planira da zauzme celu Donjecku i Lugansku oblast i deo Harkovske oblasti do reke Oskol do marta 2024. godine“, objasnio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

Reka protiče kroz Kupjansk sa severa.

„Delić Harkova bio bi poklon Putinu na dan izbora od ruske vojske u Ukrajini“, piše Forbs.

Kako se navodi, Kupjansk i obližnja naselja brani oko 10 ukrajinskih brigada, koje broje oko 20.000 vojnika i stotine tenkova, borbenih vozila i haubica.

Međutim, problem ostaje u municiji. Sjedinjene Države su bile jedan od najvećih donatora 155 mm granata za najveće ukrajinske topove – a republikanci u američkom Kongresu prekinuli su pomoć Ukrajini prošle jeseni.

Od tada, dnevni broj granata koji se dodeljuju ukrajinskim trupama smanjen je za dve trećine na samo 2.000 granata. U međuvremenu, ruske trupe ispaljuju do 10.000 granata dnevno zahvaljujući stalnom snabdevanju municijom iz Severne Koreje.

Kao što je navedeno, nova prednost Rusije u vatrenoj moći omogućava joj da koncentriše artiljeriju bez mnogo straha od ukrajinske protivbaterijske vatre i da usmeri koncentrisane baterije na naseljena mesta.

„Nedostatak artiljerije i kašnjenja zapadne bezbednosne pomoći stvoriće neizvesnost u ukrajinskim operativnim planovima“, upozorava Institut za proučavanje rata u Vašingtonu.

Ukrajina pokušava da nadoknadi nedostatak municije korišćenjem hiljada FPV dronova, ali je domet takvog drona samo 2-3 kilometra. Ovo je premalo za lov na rusku artiljeriju stacioniranu 20-25 km od fronta.

SAD su prestale da pružaju vojnu pomoć Ukrajini nakon što je budžet prethodnog programa vojnog snabdevanja konačno presušio u decembru. Istovremeno, EU remeti snabdevanje municijom, iako ne odustaje od namere da nastavi podršku.

U međuvremenu, ukrajinski artiljerci su prinuđeni da promene taktiku granatiranja zbog nedostatka municije. Oni su primorani da biraju samo određene potvrđene mete.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /