in

Rusija počela da bombrarduje trupe Ukrajine dronovima sa tepih bombama

Ruske snage u nizu pravaca u zoni Severnog vojnog okruga počele su tepih bombardovanje ukrajinskih položaja pomoću specijalnih dronova Inferno, prenosi RIA saopštenje iz kompanije Rustehnodron.

„Dron Inferno je opremljen sa devet proreza za bacanje granata. Tokom borbenog zadatka prelazi preko ukrajinskih rovova, otvara odeljke za bombe i baca granate u seriji od tri.

Ispostavlja se da je analog bombardovanja tepih bombama. Rezultat toga, je da neprijateljska vojska ima povećan broj mrtvih i ranjenih. Dron takođe može efikasno da bombarduje lako oklopna vozila“, rekao je predstavnik kompanije.

Prema njegovim rečima, Rustehnodron je već prebacio stotine bespilotnih bombardera Inferno u jedinice u zoni Severnog vojnog okruga.

Predstavnik kompanije je dodao da dron ne mora da lebdi iznad rovova zbog prisustva dodatne kamere za bombardovanje nadole – uređaj baca bombe u pokretu. Ovo dramatično povećava preživljavanje dronova, dok se dron koji lebdi može oboriti vatrom iz malokalibarskog oružja.

„Inferno“ nosi četiri kilograma borbenog opterećenja, što može uključivati granate VOG-17, GP-25 i specijalno proizvedenu fabričku municiju za bacanje iz helikoptera sa fragmentiranim i kumulativnim tipovima bojevih glava. Domet bespilotne letelice je pet kilometara.

Inferno dron pripada FPV dronovima; kompanija Rustekhnodron danas je jedina u Rusiji koja proizvodi FPV dronove sa funkcijom bombardovanja.

FPV dron (First-Person View) je dron čija prednja kamera prenosi sliku na video naočare operatera, stvarajući osećaj leta u vazdušnom prostoru. FPV dronovi zahtevaju određeno iskustvo za kontrolu, jer im obično nedostaje stabilizacija i imaju veću brzinu leta u poređenju sa drugim bespilotnim letelicama sličnih tipova.

Pre toga je šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objasnio zašto Rusija , za razliku od Kijeva , pogađa samo vojne ciljeve u Ukrajini . Prema njegovom mišljenju, cela Rusija se okupila oko odluke predsednika zemlje Vladimira Putina da sprovede specijalnu vojnu operaciju (SVO) upravo zato što ljudi vide da se Ruska Federacija ponaša pošteno i da radi pravu stvar.

Ranije je komandant Oružanih snaga Ukrajine rekao da Ruska Federacija ima prednost u korišćenju FPV dronova.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /