in

Rusija se sprema za odbranu od nuklearnog udara

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je spremilo svoje snage da dejstvuju u uslovima nuklearne kontaminacije.

Oni su to učinili nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da planira da baci „prljavu bombu“, a što je Kijev oštro demantovao.

Prvi koji je izneo tvrdnje o „prljavoj bombi“, konvencionalnoj bombi sa nuklearnim materijalom oko jezgra, bio je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u nedelju rekao pojedinim zapadnim kolegama da Moskva veruje da se Kijev sprema da detonira takvu bombu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Šef ruskih jedinica za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog napada poručnik Igor Kirilov rekao je da je cilj takvog napada da se za nuklearnu kontaminaciju optuži Rusija, preneo je Rojters.

„Ukrajina želi da optuži Rusiju za nuklearni terorizam. Cilj provokacije bi bio da se Rusija prikaže kao neko ko koristi oružje za masovno oružje i da se nakon toga pokrene masovna antiruska kampanja u svetu, čime bi se poljuljalo poverenje u Moskvu“, rekao je Kirilov.

Kirilov je dodao da je plan o odbrani osmislilo ministarstvo odbrane Rusije, kako bi se suprotstavilo mogućim provokacijama ukrajinskih snaga.

(b92,tanjug)Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /