in

Rusija stavila na poternicu šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Rusija stavila na poternicu šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Rusija je optužila generala Kirila Budanova, šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, za terorizam.

Budanov je optužen u odsustvu i stavljen je na zvaničnu poternicu, navodi Kijev post.

Teroristički akti za koje se terete Budanov odnose se na više od 100 napada dronom na rusku teritoriju ili ukrajinsku teritoriju koju je Rusija okupirala, kao što je Krim.

Budanov, 37-godišnji bivši komandos o čijim podvizima su u UKrajini skovane legende, naglo je napredovao kroz redove ukrajinske vojne obaveštajne službe da bi postao general s 35 godina.

Sam Budanov je nekoliko puta tvrdio da je najmanje 10 puta bio meta pokušaja atentata na njega iza kojih je navodno stajala Rusija. U jednom od tih pokušaja, u eksploziji njegovog automobile, zadobio je teške povrede.

Pored toga, zbog napada dronovima, za terorizam su optuženi i komandanti Vazduhoplovstva, Ratne mornarice i 383. brigade bespilotne avijacije – Nikola Oleščuk, Aleksij Neižpapa i Sergej Burdenjuk.

Prema istražnom komitetu Rusije, prikupljeno je dovoljno dokaza da se najviše vojno rukovodstvo Ukrajine umeša u organizaciju terorističkih napada u Rusiji.

U ruskom izveštaju se navodi da je od aprila 2022. do septembra 2023. godine izvršeno više od 100 udara bespilotnih letelica na ciljeve u Ruskoj Federaciji. Napadi su se desili u Moskovskoj, Belgorodskoj, Brjanskoj i Rostovskoj oblasti, kao i u drugim oblastima.

One su se dešavale i na ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija privremeno okupirala, kao što je Krim. “Takođe je utvrđeno da su optuženi bili umešani u zločine koje su počinili njihovi podređeni“, navodi se u ruskom izveštaju.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /