in

Rusiji nije potrebna tuđa zemlja, ali se neće odreći svoje

Rusiji nije potrebna tuđa zemlja, ali se neće odreći svoje

Akcije Rusije su bile iznuđene mere zbog rusofobne politike Kolektivnog zapada i Ukrajine, odnosno banderovskog režima, poručio je bivši ruski predsednik

Postojanje strateških granica van svojih geografskih granica ne znači da neka država želi da uđe u rat sa svojim susedima, a ono što se dešava u Ukrajini je poseban slučaj i ne radi se o širenju granica Ruske Federacije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na maratonu „Znanje. Prvo“ u okviru Svetskog festivala mladih u Sočiju.

„Protivnici Rusije treba da shvate da Ruskoj Federaciji nije potrebna tuđa zemlja, ali se neće odreći svoje. Naše akcije su bile iznuđene mere zbog rusofobne politike Kolektivnog zapada i Ukrajine, odnosno banderovskog režima. Kolektivni Zapad mora da shvati da savremeni svet ne podrazumeva kolonijalni poredak“, kazao je Medvedev i citirao ruskog predsednika da se „granice Rusije nigde ne završavaju“.

Dodao je da je svet postao znatno kompleksniji nego pre, ali i razumniji, i da se zasniva na principu ravnopravnosti, a ne na principu sile.

„Kolektivni Zapad je toliko navikao na svoje manične indikacije o ruskoj pretnji da je postao odvratna konstanta anglosaksonskog sveta, ali vreme je da nauče: savremeni svet nije kolonijalni poredak. Ako Zapad i dalje smatra taj pristup jedinim ‘prihvatljivim modelom’ postojanja međunarodnih odnosa, moraće će u određenom periodu da nauči da su njegove ideje zastarele“, naglasio je.

Medvedev je podsetio da je jedan od bivših lidera Ukrajine rekao da „Ukrajina nije Rusija“, ocenivši da taj koncept treba da nestane zauvek.

„Ukrajina je, naravno, Rusija, uprkos izjavama ukrajinskih političara.Pokušaji ignorisanja ruskog javnog mnjenja takođe treba da potonu u zaborav. Svi ruski protivnici treba da zauvek shvate da teritorije na obe obale Dnjepra su sastavni deo ruskih strateških, istorijskih granica, zbog čega su svi pokušaji da se one nasilno promene osuđeni na propast“, poručio je.

Prema njegovim rečima, Rusija danas ispunjava specijalnu, sudbonosnu misiju u globalnom svetu i nema sumnje da će ta misija biti ispunjena.

Zapad nastoji da zavadi Rusiju sa njenim susedima

Medvedev je dodao Zapad svim silama pokušava da stvori uslove za nepoverenje između Ruske Federacije i njenih suseda.

„Zajedno sa našim susedima, mi smo unutar zajedničkog kulturnog i vrednosnog prostora, za čiju zaštitu smo otvoreno i životno zainteresovani. Stoga naše partnerstvo ne doživljavamo kao nešto nametnuto, već naprotiv, kao nešto drago što na poseban način odjekuje u našem srcu. Upravo su naši neprijatelji tu stratešku sferu učinili svojom glavnom metom“, ukazao je.

On je naglasio da Amerika i njeni sateliti pokušavaju da prošire svoje strateške granice na skoro sve regione sveta, pod izgovorom širenja demokratije, podstiču ratove po celoj planeti, a da je cilj da zarade još više novca.

„Formula mira“ Zelenskog potrebna za dobijanje više oružja

„Formula za mir“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i druge ideje aktuelne ukrajinske vlade zapravo nisu potrebne za mir, već za dobijanje više oružja, ocenio je Medvedev.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije nazvao je ukrajinskog predsednika „glumcem u humorističnoj seriji“, ukazujući na njegovo učešće u stvaranju „neonacističkog režima“.

„Zauzimanje Ukrajine od strane Zapada naziva se oslobođenjem od ruske diktature, a nametanje i podrška neonacističkom režimu, koji je stvorio taj glumac se zove podrška demokratiji i slobodi. I obrnuto, naši napori da očuvamo sveruski prostor predstavljaju se kao ruska intervencija i okupacija“, istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, sadašnja Ukrajina je destruktivna prvenstveno za sopstvene građane, a u tim uslovima narod Ukrajine je predodređen za „ulogu robova ili potrošnog materijala“.

„Svakako ćemo Specijalnu vojnu operaciju dovesti do njenog logičnog kraja. Do konačne pobede, do predaje neonacista“, jasno je poručio Medvedev.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /