in

Ruska interkontinentalna raketa posle nekoliko hiljada km pogodila cilj

Ruska interkontinentalna raketa posle nekoliko hiljada km pogodila cilj

Podmornica „Car Aleksandar III“ uspešno je završila probno lansiranje balističke rakete „bulava“, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

„U okviru završne faze državnih programa testiranja, nova strateška raketna podmornica na nuklearni pogon „Car Aleksandar III“ uspešno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu „bulava“ iz voda Belog mora na metu na poluostrvu Kamčatka“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin insistira na tome da Rusija zadrži svoje nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavila onome što on naziva rastućim bezbednosnim pretnjama, dok su veze između Moskve i Zapada pale na novi nivo zbog ruskog rata u Ukrajini koji je pokrenuo 2022.

Interkontinentalna balistička raketa, lansirana sa podvodnog položaja u Belom moru u blizini severne obale Rusije, pogodila je metu hiljadama kilometara dalje na poluostrvu Kamčatka na Dalekom istoku Rusije, navodi se u saopštenju.

Lansiranje rakete je izvedeno uobičajeno, iz podvodnog položaja, a njene bojeve glave su blagovremeno stigle do cilja.

Ovo lansiranje bilo je završni element ispitivanja podmornice, nakon čega će biti doneta odluka o prijemu u sastav ruske mornarice. Podmornica „Car Aleksandar III“ može da nosi 16 interkontinentalnih balističkih projektila „bulava“.

Projektil Bulava dugačak 12 metara, koji ima procenjeni domet od oko 8000 km i može da nosi do šest nuklearnih bojnih glava

U okviru aktuelnog programa naoružanja Rusije planirana je izgradnja još četiri podmornice klase „Car Aleksandar III“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /