in

Ruski obaveštajci ušli duboko iza neprijateljskih linija

Jedan od ukrajinskih vojnih Telegram kanala,  govorio je o brzom i izuzetno efikasnom napadu ruske izviđačke grupe u pograničnom regionu Sumske oblasti.

Sudeći po činjenicama navedenim u poruci, tačnoj lokaciji područja, podacima o ukrajinskim jedinicama koje su pretrpele gubitke, to je tačno.

Događaji su se odigrali u Sumskoj oblasti, u blizini naselja Miropolje, 6. januara, uoči pravoslavnog Božića.

Sudeći po ukrajinskim informacijama, ruski obaveštajci, od šest do osam ljudi, četiri sata su terorisali ukrajinske položaje: pucali iz automatskog oružja i bacali granate na osmatračnice.

Istovremeno, grupa se brzo kretala kroz neprijateljsku teritoriju, što se videlo i „osećalo“ na različitim mestima.

„U ovom slučaju možemo reći da su naši bili opušteni, jer nije bilo komunikacije i podrške između pozicija“, rekao je ukrajinski izvor.

Ukrajinska komanda nije se odmah odazvala pozivu u pomoć, ali je ipak poslala, kako piše izvor, odred snaga za specijalne operacije i jedinicu iz 129. zasebne brigade teritorijalne odbrane u borbu protiv ruskih obaveštajaca.

Nisu uspeli da presretnu neuhvatljivu rusku grupu, ali su i sami bili minirani, izgubivši dva vojnika koji su poginuli i tri ranjena.

Dok su Ukrajinci „gazili” minska polja, ruski obaveštajci su uništili zemunicu Oružanih snaga Ukrajine, zarobili nekoliko vojnika i nestali. Tačan broj zarobljenih Ukrajinaca nije poznat, ali pet pancira ostavljeno je u zemunici.

„Nema ništa iznenađujuće. Običan napad dobro obučene diverzantske grupe iza neprijateljskih linija“, ocenjuje informaciju vojni ekspert Aleksandar Ivanovski.

„Krajem decembra sam primetio da je šest ukrajinskih graničara zarobljeno. Danas su se pojavile informacije o još pet „graničara“ koji su položili oružje. Okolnosti hvatanja nisu precizirane. Ali verovatnoća da su mogli biti zarobljeni kao rezultat dubokih napada na pozadinske linije neprijatelja je veoma velika.

Povrh toga, dok se ne stvori takozvana „sanitarna zona“, ruski DRG bi, po mom mišljenju, trebalo da se angažuju na uništavanju neprijateljskih artiljerijskih sistema i sistema protivraketne odbrane koji granatiraju ruske pogranične regione.

Sličnu praksu su naširoko koristile granične trupe SSSR-a tokom rata u Avganistanu. Tačna je činjenica da se takve operacije ne oglašavaju. Tišina je ključ uspeha.“

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /