in

SAD i Ukrajina će potpisati bezbednosni sporazum

SAD i Ukrajina će potpisati bezbednosni sporazum


Kako je objasnio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, sporazum se tiče podrške koju Kijev već dobija i u njemu se ne pominje upotreba američkih snaga u Ukrajini

Kijev i Vašington će sutra potpisati bezbednosni sporazum, rekao je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u predsedničkom avionu na putu za Italiju.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su naši pregovori sa Ukrajinom završeni i da ćemo sutra, 13. juna, potpisati sporazume“, rekao je Salivan.

Sporazum koji će biti potpisan na sastanku G7 u Italiji, tiče se podrške koju Kijev već dobija, pojasnio je Salivan i naglasio da nema govora o upotrebi američkih snaga u Ukrajini.

Sporazum takođe uključuje obavezu da se od Kongresa zahtevaju nova sredstva za Kijev, ali nisu navedeni konkretni iznosi.

Sporazum će jasno pokazati da će „naša podrška trajati dugo u budućnosti, posebno u odbrambenom i bezbednosnom prostoru“, rekao je savetnik Bele kuće, dodajući da „ako Vladimir Putin misli da može da preživi koalicije koje podržavaju Ukrajinu, on greši“.

Prema Si-En-Enu, bezbednosni sporazum će obavezati SAD da na 10 godina da nastave obuku ukrajinskih oružanih snaga, prošire saradnju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nastave da pružaju vojnu pomoć i jačaju razmenu obaveštajnih podataka.

Prošle nedelje, Salivan je rekao da SAD neće slati vojsku, savetnike niti instruktore u Ukrajinu.

Istovremeno, izjavio je da američko oružje isporučeno Kijevu menja situaciju koja se negativno razvijala po Oružane snage Ukrajine. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska se našla „u dubokoj rupi“ zbog kašnjenja američke pomoći.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /