in

SAD nameravaju da razmeste nuklearno oružje u Britaniji zbog ruske pretnje

Sjedinjene Države planiraju da rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji prvi put u poslednjih 15 godina zbog „sve veće pretnje iz Rusije“, piše list Telegraf , pozivajući se na dokumente Pentagona.

„Sjedinjene Države planiraju da stacioniraju nuklearno oružje u Britaniji po prvi put u 15 godina kako pretnja od Rusije raste“, navodi se u članku.

Prema pisanju publikacije, reč je o vazdušnoj bazi Lejkenhit u okrugu Safolk. Vašington namerava da pošalje tamo bojeve glave tri puta veće od snage bombe bačene na Hirošimu.

U razgovoru za RIA Novosti, predstavnik Pentagona je odbio da potvrdi ili demantuje ove izveštaje.

Prošlog decembra, bivši analitičar CIA-e Rej Mekgovern rekao je da je jedini način da američko rukovodstvo prikrije svoj poraz u Ukrajini i pobedi na izborima korišćenje „male“ nuklearne bombe.

Prema njegovom mišljenju, generali će ubediti Džoa Bajdena da takav korak neće dovesti do eskalacije i izlaska situacije kontroli.

Dan ranije, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov je primetio da je Moskva posvećena ispunjavanju svojih obaveza iz NPT-a, čiji je cilj izgradnja sveta bez nuklearnog naoružanja.

Međutim, kako je naglasio Vladimir Putin , upotreba poslednjeg sredstva je moguća ako postoji opasnost po teritorijalni integritet, suverenitet i postojanje Rusije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /