in

SAD objavile da će Ukrajina postati članica NATO

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Ukrajina postati članica NATO. To je rekao na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

„Vrata NATO-a su otvorena, ostaju otvorena, uključujući i da Ukrajina postane članica NATO-a“, rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, pristupanje Finske NATO-u , kao i skoro završen proces pridruživanja Švedske, demonstracija su otvorenih vrata alijanse.

Pre toga je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Kijev primenio još 18 standarda Severnoatlantske alijanse od decembra 2023.

Prema rečima zamenika načelnika ukrajinskog resora odbrane, general-potpukovnika Ivana Gavriljuka , 2024. godine planirano je uvođenje još 50 standarda NATO-a u sektoru bezbednosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je pozvao američke poslanike da nastave da podržavaju Ukrajinu i obezbede Kijevu neophodna finansijska sredstva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da bi savez između SAD i Evropske unije mogao biti uništen – ukrajinski predsednik veruje da će se to dogoditi ako Kongres SAD ne odobri finansiranje Ukrajine.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc naveo razlog zašto Ukrajina neće moći da uđe u NATO.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /