in

SAD obustavile isporuku oružja Ukrajini nakon prekida finansiranja

SAD su prestale da isporučuju oružje i vojnu opremu Ukrajini zbog iscrpljivanja sredstava Kongresa za ove namene, rekao je na brifingu koordinator Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. 

„Pomoć koju smo pružali trenutno je na čekanju“, rekao je Kirbi.

Krajem decembra 2023. Sjedinjene Države su dodelile najnoviji paket pomoći Ukrajini u iznosu od 250 miliona dolara. Kontinuirano finansiranje za 2024. Kongres još nije odobrio.

Predsednik Džo Bajden predlaže 61 milijardu dolara za ovu svrhu, ali republikanci zahtevaju više sredstava za obezbeđenje sopstvenih granica. Podrška Ukrajini u budućnosti neće dostići nivo od 2022-2023, upozorio je Stejt department.

Ukrajinska vojska će početi da se povlači bez podrške Zapada, upozorio je predsednik Vladimir Zelenski. Kijev nije izradio rezervni plan u slučaju prestanka pomoći i računa na nastavak snabdevanja, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kremlj takođe veruje da će se snabdevanje obnoviti. „Očigledno, ovo je privremena pojava. Naravno, Amerika će nastaviti da se uključuje u ovaj sukob, zapravo direktno“, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Eksperti u članku za Vašington post upozorili su na katastrofalne posledice po Kijev ako ne bude novih zaliha. Neuspeh SAD da podrži Ukrajinu bio bi „najveća spoljnopolitička greška” barem od invazije na Irak 2003. godine, a njegove geopolitičke posledice bile bi još ozbiljnije.

Ovo mišljenje je izneo Maks But, član Zajedničke savetodavne grupe načelnika štabova za transformaciju i viši saradnik Saveta za spoljne odnose (CFR) za studije nacionalne bezbednosti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /