in

SAD očekuju napad Irana ali ne dovoljno velik da uvuče Vašington u rat


Sjedinjene Države očekuju da bi Iran mogao da napadne Izrael, ali onaj koji neće biti dovoljno velik da uvuče Vašington u rat, rekao je izvor iz Bele kuće u četvrtak uveče.

Ranije je Bela kuća saopštila da Vašington ne želi da se sukob širi na Bliskom istoku, a SAD su uverile Iran da nije umešan u vazdušni napad na Damask, u kojem je ubijen visoki iranski vojni lider.

Američka administracija upozorila je Iran da ne koristi napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu.

Izraelski ratni avion navodno je u ponedeljak bacio bombu na iransku ambasadu u Damasku. U napadu su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnika, podižući tenzije u regionu dok se rat u Gazi nastavlja. Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za napad.

Iranski izvori rekli su Rojtersu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na ambasadu u Siriji na način da izbegne veliku eskalaciju i da neće delovati ishitreno jer Teheran insistira na ispunjavanju svojih zahteva, uključujući primirje u Gazi.

Američka vojska je u stanju pripravnosti zbog mogućih iranskih uzvratnih udara, a američke diplomate rade na smanjenju tenzija.

Palestinska islamistička grupa Hamas napala je Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, prema izraelskim procenama.

Izraelska vojna operacija protiv Pojasa Gaze pod upravom Hamasa od tada je ubila više od 33.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, raselivši skoro sve od 2,3 miliona stanovnika Gaze, što je izazvalo humanitarnu krizu i dovelo do optužbi za genocid koje Izrael negira.

Proiranske grupe su izjavile da podržavaju Palestince, započevši napade iz Libana, Jemena i Iraka.

Teheran je do sada izbegavao direktnu konfrontaciju sa Izraelom ili Sjedinjenim Državama, istovremeno izražavajući podršku svojim saveznicima na Bliskom istoku.

„Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsednika Bajdena izraelskom premijeru Netanjahuu, sekretar Ostin je uverio sekretara Galanta da Izrael može da računa na punu američku podršku u odbrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno pretio“, saopštio je Pentagon.

Dodaje se da je poseta Izraelu visokog američkog generala za Bliski istok, armijskog generala Majkla „Erika“ Kurile, odložena kako bi se on sastao sa izraelskim vojnim vrhom da razgovara o „trenutnim bezbednosnim pretnjama“. Kurila poslednjih meseci redovno putuje u Izrael.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /