in

SAD “počele da gube živce zbog odluke OPEK+”

SAD “počele da gube živce zbog odluke OPEK+”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte predstavlja odgovornu poziciju te organzacije.

Kako je rekao, ta organizacija „balansira haos koji Amerikanci priređuju na energetskom tržištu“.

Peskov je naveo da „Amerikanci zarađuju neverovatno velike količine novca na prodaji gasa, a Evropljani im plaćaju i svoju ekonomiju tako lišavaju konkurentnosti“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je ocenio da su SAD „počele da gube živce zbog odluke OPEK+“.

„Amerikanci pokušavaju da manipulišu svojim rezervama nafte i takva igra neće doneti ništa dobro. Sada je njihov glavni zadatak, čak i po cenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta, da podstaknu odluke kakve je delimično donela Evropska unija u poslednjem paketu sankcija na temu uvođenje nekih ograničenja u cenama“, ocenio je Peskov, prenosi Sputnjik.

Peskov je dodao da SAD pokušavaju da manipulišu svojim zalihama nafte, izbacujući dodatne količine tog energenta na tržište i naglasio da ta igra neće ništa dobro doneti.

„Proizvodnja je otežana, dolazi do deindustrijalizacije. Sve ovo će u budućnosti, u narednih 10-20 godina, imati veoma žalosne posledice po evropski kontinent“, naglasio je portparol Kremlja.

Članice organizacije OPEK+ su donele odluku da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Ranije je državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD razmatraju niz novih mera, između ostalog i saradnju sa Saudijskom Arabijom, nakon odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte.

(tanjug)