in

SAD razmatraju zahtev Australije da odustanu od postupka protiv Asanža


Američki predsednik Džo Bajden rekao je da razmatra zahtev Australije da odustane od slučaja protiv Džulijana Asanža.

„Razmatramo to“, rekao je Bajden novinarima na pitanje o „zahtevu Australije da okonča krivično gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža“.

Ranije u februaru, australijski parlament je podržao predlog zakona kojim se zahteva okončanje krivičnog gonjenja Asanža, a premijer zemlje je izrazio podršku toj inicijativi.

Krajem marta, Viši sud u Londonu , koji je razmatrao zahtev SAD za ekstradiciju, presudio je u korist Asanža.

Sud je dao američkoj vladi tri nedelje da pruži dovoljna uveravanja da će na suđenju u Sjedinjenim Državama novinar moći da se osloni na Prvi amandman Ustava SAD (koji štiti slobodu govora) i da neće biti u nepovoljnom položaju u suđenje zbog njegovog državljanstva i neće biti osuđen na smrt.

Ako ove garancije ne budu obezbeđene, Asanžu će biti dozvoljeno da uloži žalbu. Ako se obezbede garancije, sud će ponovo saslušati obe strane u predmetu.

Australijski novinar Asanž je slavu stekao 2006. godine u vezi sa radom na veb stranici Vikiliks, osnovanoj za objavljivanje tajnih dokumenata.

Sajt je 2010. objavio tajni video snimak američke vojske, koji pokazuje kako je najmanje 18 civila ubijeno nakon napada na američki helikopter u Bagdadu 2007. godine.

2010. godine sajt je počeo da objavljuje i 250 hiljada američkih diplomatskih dokumenata.

Asanž se od juna 2012. krio u ambasadi Ekvadora u Londonu , strahujući od ekstradicije. Ujutro 11. aprila 2019. priveden je na zahtev Sjedinjenih Država nakon izbacivanja iz ambasade, nakon čega je smešten u zatvor Belmarš u Londonu.

U junu 2022. tadašnja britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama nakon razmatranja slučaja od strane Magistratskog suda u Vestminsteru i Višeg suda u Londonu.

Britanski sudovi nisu smatrali da bi Asanžovo izručenje bilo opresivno ili nepravedno.

U junu 2023. Asanž je uložio konačnu žalbu Višem sudu u Londonu u pokušaju da ospori odluku sudije Džonatana Svifta, koji je odbio po svih osam tačaka žalbe advokata novinara na njegov nalog za ekstradiciju.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /