in

SAD šalju najmoćnije projektile do sada – Zna se i koja je prva meta

SAD šalju najmoćnije projektile do sada – Zna se i koja je prva meta

U utorak su Sjedinjene Američke Države najavile slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, prvi takav od kraja 2023. godine.

Ovaj paket, vredan 300 miliona dolara, predstavlja skromnu pomoć u poređenju s prethodnim paketima tokom prethodne dve godine.

Iako Kongres još uvek nije glasao o potpunoj godišnjoj sumi od 61 milijarda dolara za pomoć Ukrajini, novac za ovaj paket je navodno došao iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom, prema rečima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, Džejka Salivena. Međutim, Saliven ističe da ovih 300 miliona dolara može pružiti samo privremenu pomoć Ukrajini.

Ovaj paket uključuje rakete za prenosne PZO sisteme Stinger, rakete za višecevne raketne bacače HIMARS, granate različitih kalibara i protivoklopne sisteme. Među najznačajnijim delovima ovog arsenala su rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu biti ispaljene iz HIMARS-a.

ATACMS rakete su posebno interesantne Ukrajincima zbog svoje sposobnosti da dosegnu ciljeve na udaljenosti do 165 kilometara, noseći velike bojeve glave. Prema izvorima, uskoro bi mogle biti poslate i verzije sa dometom do 300 kilometara.

Potencijalno meta za ove rakete je Kerčki most, ključna infrastruktura koja povezuje Rusiju sa Krimom. Iako Ukrajina već ima oružje sposobno za napad na most, ATACMS rakete bi mogle biti dodatni alat u napadima na ovu strategijski važnu metu.

Međutim, postoji izazov u tome što Rusija štiti most s nizom sistema protivvazdušne odbrane. Ipak, nova raketa sa dometom od 300 kilometara, koja može leteti brzinom većom od 3 maha i nositi bojevu glavu od 230 kg, može predstavljati potencijal za probijanje ove odbrane.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post SAD šalju najmoćnije projektile do sada – Zna se i koja je prva meta first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /