in

SAD su dozvolile Ukrajini da sama donosi odluke o dometu udara HIMARS-a

Vašington je dozvolio Kijevu da samostalno donosi odluke o dometu udara HIMARS MLRS, piše Strana.ua pozivajući se na ambasadorku SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

„Komanda Oružanih snaga Ukrajine će samostalno odlučivati o dometu udara koji se izvode korišćenjem višestrukih raketnih sistema HIMARS“, citira publikacija izjavu diplomate.

Prema njenim rečima, Bela kuća planira da u bliskoj budućnosti ove sisteme prenese u Ukrajinu.

Krajem prošle godine, državni sekretar Antoni Blinken najavio je najnoviji paket vojne pomoći od 250 miliona dolara bivšoj sovjetskoj republici. Uključuje municiju za sisteme PVO NASAMS i MLRS HIMARS, kao i artiljerijske granate od 155 i 105 mm, protivtenkovske raketne sisteme Javelin, TOV i AT-4, kao i preko 15 miliona komada municije za malokalibarsko oružje.

Bela kuća je ranije upozorila da je ovo kraj sredstava kojima raspolaže za podršku režimu u Kijevu. Neće biti novih zaliha oružja i municije dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

Krajem 2022. godine, kada je prvih 20 MLRS HIMARS prebačeno u Ukrajinu, američki mediji su pisali da su SAD promenile ove sisteme kako ukrajinske oružane snage ne bi mogle da ih koriste za napade duboko na rusku teritoriju.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /