in

Sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji

Tramp je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se neki računi naplate, ocenio je hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina.

Upitan da li je nekadašnji predsednik SAD, koji je ušao u trku za novi mandat u Beloj kući, ozbiljno mislio kada je rekao da neće pomoći ni jednoj članici NATO, koja ne izvršava svoje finansijske obaveze prema Alijansi, ukoliko bude napadnuta, Jakovina kaže da misli da jednim delom jeste ozbiljan kada to kaže.

„Jednim delom bih rekao da misli. S druge strane, ne govori baš ideje koje nisu postojale još od formiranja saveza koji će u aprilu ove godine napuniti 75 godina“, kazao je Jakovina, a zatim dodao: „Već početkom 60-ih godina, od izgradnje Berlinskog zida se postavljalo pitanje hoće li se taj incident u glavnom gradu bivše poražene sile pretvoriti u svetski sukob koji će rezultirati nuklearnim ratom između SSSR-a i SAD-a. Pitanje da li je vredno ulaziti u takav sukob je bilo na stolu. Te ideje su postojale i možemo se složiti da je i sada sasvim normalno preispitivati da li je to vredno.”

Naveo je da je svima jasno da će SAD-a biti i bez NATO-a, ali je problem što je NATO bio proizvod SAD-a. „Ono što deluje čak pomalo žalosno je to što je NATO ostvarivao korist za SAD i bio je mehanizam kroz koji su se Sjedinjene Države mogle ostvariti, često na uštrb mnogih drugih. To je bio taj benevolent self-interest!, istako je hrvatski istorićar za zagrebačku tv N1.

Na pitanje da li je izbor Donald Tramp ili Džozef Bajden prekretnica koja će odlučiti idemo li u ovom ili onom smeru, on je odgovorio: „Bojim se da bi mogala biti. Tramp je sada puno pripremljeniji i puno osvetoljubiviji, sa željom da se neki računi naplate, a i bolje je pripremljen što se tiče ekipe koja s njim ulazi u Belu kuću. Nećemo imati više nespretnu administraciju onog koji menja iz dana u dan važne funkcionere.“

(N1)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /