in

Samo osam odsto Ukrajinaca spremno da ide na front

Samo osam odsto Ukrajinaca spremno da ide na front


Čak ni svi koji kažu da bi bili spremni da se bore za Ukrajinu ne znači da govore istinu, kaže predsednik Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju Vladimir Panioto

Svega osam odsto Ukrajinaca danas je spremno da uzme oružje u ruke i ode da se bori u zoni Specijalne vojne operacije, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju.

Kako je otkrio predsednik ovog instituta Vladimir Panioto u intervjuu „Ukrajinskoj pravdi“, čak ni ova brojka ne mora da prikazuje realno stanje, budući da je moguće da postoje oni koji su rekli da bi bili spremni da odu na front, iako to, zapravo, nije tako.

Istovremeno, Panioto tvrdi da je „mnogo ljudi“ u Ukrajini danas spremno da finansijski pomogne vojsci ili da postane volonter, ali nije precizirao koliko takvih ima.

Podsetimo, u Ukrajini je na snazi vojno stanje i režim sveopšte mobilizacije, koja se od 2022. više puta produžavala.

Ona je dovodila do niza skandala i različitih reakcija u društvu, budući da su pripadnici vojnih komesarijata neretko primenjivali i silu protiv običnih građana, a često su i na front odvodili ljude koje sretnu na ulice, bez obzira na to ko su i da li se nalaze na spisku za regrutaciju. S druge strane, poslanici i drugi zvaničnici beže od mobilizacije i svoje sinove šalju u inostranstvo.

Ruska strana procenjuje da je od februara 2022. poginulo preko 444.000 Ukrajinaca.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /