in

Saudijska Arabija odlučila – Nema normalizacije odnosa bez palestinske države

Saudijska Arabija neće pristati da normalizuje odnose sa Izraelom bez „kredibilnog i nepovratnog“ mirovnog procesa koji vodi ka palestinskoj državnosti, rekao je ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud u intervjuu za CNN.

„Put do pravog mira u regionu, stvarne stabilnosti i stvarne integracije, koja donosi ekonomske i socijalne koristi za sve nas, uključujući Izrael, prolazi kroz kredibilan i nepovratan proces koji vodi ka palestinskoj državi.

„Mi – ne samo Saudijska Arabija, već i sve arapske zemlje – potpuno smo spremni da učestvujemo u ovom razgovoru. Nadam se da su spremni i Izraelci, ali to je na njima da odluče“, rekao je on.

Na pitanje da li ono što je rečeno znači da bez ispunjenja ovog uslova nema normalizacije, ministar je odgovorio potvrdno.

„To je jedini način na koji možemo da dobijemo beneficije. Dakle, da. Potrebna nam je stabilnost, a stabilnost će doći samo sa rešenjem palestinskog pitanja“, rekao je on.

Američki predsednik Džo Bajden je ranije rekao da su Izrael i Saudijska Arabija na ivici normalizacije bilateralnih odnosa, ali je taj proces poremećen napadom palestinskog Hamasa na južne regione jevrejske države i potonjom izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedavno je potvrdio Amerikancima da njegovo protivljenje palestinskoj državnosti ostaje nepromenjeno, preneli su lokalni mediji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /