in

Situacija očigledno nije pozitivna, Rusija produžava sukob što je duže moguće

Situacija očigledno nije pozitivna, Rusija produžava sukob što je duže moguće

Možda će biti početka pregovora sledeće godine, jer razvoj događaja ne ukazuje da bi ukrajinska strana mogla da bude vojno nadmoćna, rekao je češki predsednik

Trenutna situacija na bojnom polju ne ukazuje da Ukrajina može da stekne vojnu nadmoć i vreme sada ide u prilog Rusiji, rekao je predsednik Češke Petr Pavel, navodeći da bi pregovori mogli da počnu sledeće godine.

Pavel je, međutim, istakao da Zapad mora da istraje u podršci napaćenoj Ukrajini, preneo je češki list „Novinki“.

„Možda će biti početka pregovora sledeće godine, jer razvoj događaja ne ukazuje da bi ukrajinska strana mogla da bude vojno nadmoćna. Vreme sada ide u prilog Rusiji, koja ima jaču mobilizacionu bazu za ljudske resurse. Dobijajući na vremenu, moći će da dopuni rezerve materijalnih resursa koji su im nedostajali. Vidimo masovne isporuke iz Severne Koreje, vidimo napore da se zaobiđu sankcije“, ocenio je razvoj ratnog sukoba Pavel, bivši načelnik Generalštaba Vojske Češke i bivši predsednik Vojnog komiteta NATO-a.

Prema njegovim rečima, evidentno je da Rusija pokušava da produži sukob što je duže moguće.

Pavel smatra da Rusija može da sačeka i ishod predsedničkih izbora u SAD, koji će biti u novembru sledeće godine, i da bi oni mogli da poljuljaju spremnost da se pomogne Ukrajini i snabdevanje oružjem.

„Situacija očigledno nije pozitivna. Ono što bi trebalo da bude pozitivno za Ukrajinu je to što smo mi na njihovoj strani i treba da ih podržimo u postizanju njihovih ciljeva. Sa naše strane, nemamo drugog izbora nego da istrajemo na podršci“, rekao je Pavel.

Kazao je da će Zapad to morati da čini dok se sami Ukrajinci ne odluče za sledeći korak.

Istovremeno, Pavel je ponovio ono što je već nekoliko puta u prošlosti rekao u različitim oblicima, odnosno „da će svaki uspeh Rusije značiti i naš neuspeh“.

„Što je veći neuspeh, to ćemo više morati da se posvetimo obezbeđivanju bezbednosti naših suseda“, dodao je on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /