in

Situacija sve gora posle pucanja brane na Uralu! (VIDEO)


Vlasti su naredile hitnu evakuaciju stanovišta Orska i okolinih sela Orenbuškoj oblasti nakon pucanja brane na reci Ural u petak kasno uveče.

Prema poslednjim izveštajima iz Orenbuške je evakuisano skoro 5000 ljudi, a poplavljeno više od 2.500 stambenih objekata.

U ruskom gradu Orsku, podsetimo, došlo je do proboja brane koja je štitila grad od reke Ural.

Kako je novinarima rekao gradonačelnik Orska, Vasilij Kozupica, popravljena je jedna od pukotina brane.

– Koliko znam, juče je bilo reči o dva mesta pucanja brane. Jedan proboj ka Parku građevinara. U boljoj je situaciji. Uspeli smo da zaustavimo reku. Tamo je trenutno u toku odvodnjavanje i jačanje brane. Ali ovde, konkretno u Starom gradu, teško je predvideti razvoj situacije – rekao je on.

On je dodao da je pola okruga Starog grada poplavljeno, voda seže skoro do ulice Ordžonikidže. Saobraćaj u ulici Krasnoznamenska je blokiran, pošto njome teče voda iz proboja.

Prema rečima gradonačelnika, postoji rizik da se Stari grad izoluje od novog dela Orska: „Ove teritorije su povezane putem na gornjoj brani, a sada je i on poplavljen.

Ako se problem pogorša, spasioci koji prvi reaguju počeće da koriste terenska vozila i čamce za nastavak evakuacije stanovništva.“ Kozupica strahuje da će Stari grad biti ozbiljno oštećen zbog poplava.

Gradonačelnik je dodao da se voda neće povući za dva, tri dana, već će ostati nedelju i po do dve, a moguće i duže. Zbog toga će nadležni organi morati da rasporede centre za dugoročni smeštaj, jer evakuisani mogu da ostanu u privremenom smeštaju najviše tri dana.

Šef Orenburške oblasti Vasilij Šmarin zamolio je stanovnike da se evakuišu, odlazeći kod svojih rođaka ili kontaktirajući administraciju svojih lokaliteta da dobiju mesto u centru za privremeni smeštaj, a ne da čekaju spasilačke službe.

Šmarin je rekao da su centri za privremeno zadržavanje već raspoređeni i da imaju sve što im je potrebno.

Guverner Orenburške oblasti Denis Pasler rekao je da su u Orsku okupljene sve snage potrebne za pomoć stanovništvu i otklanjanje posledica poplava. Grad je pripremio privremeni smeštaj za 6,5 hiljada ljudi. Pored toga, stručnjaci brzo rade na popravci brane.

Nivo vode u rekama Ural i Sakmara raste iznad godišnje norme. Tokom dana vodostaj reke Ural u Orenburgu porastao je za 91 cm i iznosi 778 cm, što je iznad nepovoljnog nivoa. U Orenburgu su 2. aprila počeli da se iskopavaju putevi kako bi voda prošla i odvela iz stambenih zgrada.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialAutorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /