in

Slovački premijer šokirao Zapad izjavom o Rusiji

Slovački premijer šokirao Zapad izjavom o Rusiji

Slovački premijer Robert Fico rekao je da je Rusija započela rat protiv Ukrajine 2014. jer su „ukrajinski neonacisti podivljali“.

Rat u Ukrajini počeo je 2014. godine divljanjem ukrajinskih neonacista i pretnjom NATO-a za Rusiju, rekao je slovački premijer Robert Fico u video-snimku objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici. Ovo je objavila publikacija Strana.

Fico je, u svom govoru povodom druge godišnjice Specijalne vojne operacije, rekao da su Ukrajina i Rusija bile blizu mirovnog sporazuma ubrzo nakon početka sukoba.

Ali onda su zapadne zemlje odlučile da zaoštre situaciju vojnom podrškom Ukrajini. Pokušavaju da Rusiju bace na kolena.

Međutim, prema Ficovim rečima, strategija Zapada i SAD da pobede Rusiju nije uspela i dovela je samo do pogibije hiljada ljudi. Za to vreme, po njegovom mišljenju, Rusija je samo ojačala svoju poziciju.

Premijer Slovačke je još jednom izjavio da sukob u Ukrajini „nema vojno rešenje“ već da se može rešiti samo dijalogom.

Robert Fico se takođe protivi prijemu Ukrajine u NATO. Prema njegovim rečima, to će biti „dobra osnova za početak Trećeg svetskog rata“.

Slovački premijer je izrazio ogorčenje što EU ne koristi sav svoj uticaj da obezbedi momentalni prekid vatre i da je njihov jedini plan da podrže međusobno ubistvo Slovena.

Posle sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u Užgorodu 24. januara, ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da Slovačka neće blokirati Ukrajinu da kupuje oružje i opremu od slovačkih kompanija.

Pre posete Ukrajini, Fico je dao niz šokantnih izjava. Fico je posebno rekao da će Ukrajina morati da ustupi deo svoje teritorije Rusiji.

Dan ranije, kada je Rusija pokrenula veliki raketni napad na Ukrajinu, posebno na Kijev, Fico je rekao da je život u ukrajinskoj prestonici „apsolutno normalan“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /