in

Smanjuje se udeo dolara u svetskoj trgovini naftom

Američki dolar nailazi na određenu dozu konkurencije na tržištima, upozorila je šefica globalne tržišne strategije u „Džej Pi Morgan Čejsu“

Globalni potrošači i izvoznici sirove nafte sada se snalaze bez trgovinskih sporazuma u dolarima, objavio je „Volstrit džornal“ ove nedelje, citirajući šeficu globalne tržišne strategije u „Džej Pi Morgan Čejsu“ Natašu Kanevu.

Dan pre nego što je objavljen izveštaj, Iran i Rusija dva vodeća izvoznika nafte u svetu, zaključili su sporazum o trgovini u nacionalnim valutama.

„Američki dolar dobija određenu dozu konkurencije na tržištima“, rekla je Kaneva za američki list, ističući da je udeo svetske nafte koja se prodaje za druge valute porastao na na skoro 20 odsto.
Prema podacima koje je obradio „Džej Pi Morgan“, u tekućoj godini je sprovedeno 12 velikih kupoprodajnih ugovora u valutama koje nisu američki dolar, u odnosu na samo sedam prošle godine. U periodu između 2015. i 2021. godine, samo dva takva ugovora su bila postignuta.

Podaci se odnose na kupoprodaju fizičke robe, a ne na trgovanje na berzama fjučersa. Ove godine ugovore koji nisu u dolarima navodno su izmirili prodavci u Rusiji, pri čemu je samo jedan slučaj registrovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /