in

Šmit nije visoki predstavnik UN – u BiH je ušao kao nemački poslanik i diplomata

Šmit nije visoki predstavnik UN – u BiH je ušao kao nemački poslanik i diplomata

Kristijan Šmit nije imenovan adekvatnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN i samim tim nije visoki predstavnik, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, vezano za boravak Kristijana Šmita u BiH.

– U vezi stalnih natpisa u sredstvima javnih informisanja, želim informisati javnost da pojedinci svoje interpretacije nezakonitog delovanja, smatraju za „sveto slovo“ – rekao je Laketa i podsetio da Dejtonski sporazum zahteva postavljanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Istakao je da je Šmit granični prelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Nemačke, a ne kao diplomata UN.

– Dozvolili smo da građanin Njemačke misli da je doneo zakon – smatra Laketa.

Podsetio je da zakone u BiH donose Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament FBiH.

– Svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po zakonu štititi interese Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika – rekao je Laketa i poručio da neće dozvoliti klasičnu zamenu teza.

Nije dobro da se i mi, kaže Laketa, predstavnici iz Republike Srpske, ne ponašamo po zakonu jer smo trenutno jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(rtrs.tv)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /