in

Smrtonosna vojna akcija mogla bi da krene u narednim mesecima

Severnokorejski lider Kim Džong Un mogao bi da preduzme „smrtonosnu vojnu akciju“ protiv Južne Koreje u narednim mesecima jer doprinosi rastu tenzija na Korejskom poluostrvu, rekli su američki zvaničnici za Njujork tajms.

Veze između Severne i Južne Koreje su se pogoršale otkako je dijalog prekinut neposredno pre pandemije, dodatno izolujući Kimov režim pogođen siromaštvom.

Zabrinjavajuća promena u stavu Severne Koreje dolazi sa ponovljenim testovima balističkih projektila, lansiranjem satelita i otvorenim pretnjama nuklearnim ratom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi nuklearni napad na SAD ili njihove saveznike, pošto su Japan i Južna Koreja u dometu Kimovih projektila, rezultirao ukidanjem režima severnokorejskog lidera.

Dva američka zvaničnika izjavila su za Njujork tajms da bi bilo iznenađujuće kada bi Kim odlučio da žrtvuje političku moć i krhki mir na poluostrvu za rat punog razmera.

Međutim, nekoliko dugogodišnjih insajdera upozorava da bi vrhovni vođa mogao da pribegne barem ograničenim vojnim udarima da bi postigao svoje ciljeve, a da pritom izbegne brzu eskalaciju.

Analitičari programa 38 North, koji je deo istraživačkog centra Stimson centra u Vašingtonu, zaključili su u izveštaju sredinom meseca da je Kim „doneo stratešku odluku da krene u rat“.

Bezbednosna situacija na Korejskom poluostrvu je na najopasnijoj tački od Korejskog rata ranih 1950-ih, upozorili su oni. Njujork tajms izveštava da dvojica zvaničnika nisu predvidela neposrednu pretnju ratom punog razmera, ali su Kimove nedavne izjave shvatili ozbiljno.

Ranije provokacije, poput granatiranja južnokorejskog ostrva, navode se kao primer spremnosti Pjongjanga da se upusti u vojni sukob. Početkom januara, severnokorejske snage optužene su da su ispaljivale bojeve artiljerijske granate u blizini zajedničke morske granice zemlje sa Južnom Korejom, što je izazvalo naređenje da se evakuiše Seul.

Kim Džon Un je nedavno napore za pomirenje sa Južnom Korejom nazvao greškom. To nisu bile samo reči. Kim je nedavno srušio 30 metara visok luk ponovnog ujedinjenja u Pjongjangu. Spomenik je 2001. godine podigao njegov otac Kim Džong Il.

Česte raketne probe Severne Koreje gurnule su južnokorejskog lidera Jun Suk Ieola u naručje SAD, pa čak i Japana. Zajedničke vežbe tri zemlje samo su ojačale Kimovu odlučnost.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /